Ajax en NAC krijgen bezoek FIOD

Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD) heeft in het kader van een strafrechtelijk onderzoek naar loon- en inkomstenbelastingfraude de kantoren van Ajax bezocht. De Amsterdamse club zou voor vijf miljoen aan belastingen hebben ontdoken. Behalve bij Ajax heeft de FIOD maandag ook bij NAC een inval gepleegd.

De FIOD verdenkt Ajax en NAC ervan bedragen te hebben betaald als onbelaste transfervergoedingen, in plaats van als loon. Op die manier zou een bedrag van minimaal vijf miljoen aan belasting zijn ontdoken. Bij Ajax gaat het om twee spelers, Shota Arveladze en Michael Laudrup, die beiden in 1997 naar Amsterdam kwamen. Bij NAC heeft het onderzoek betrekking op Archil Arveladze.

Arie van Os, penningmeester en commissaris van Ajax, reageerde verrast op het bezoek van de FIOD. 'Ik weet nog van niets. Maar dat is niet zo vreemd. We hebben bij Ajax een directie en die heeft de zaak met de FIOD waarschijnlijk in eerste instantie afgehandeld. Ik neem aan dat ik op korte termijn word geïnformeerd.' Van Os werd later aangehouden. De FIOD stelde vier andere in verzekerde bewaring, waaronder Shota Arveladze.

NAC is ontstemd over het tijdstip van de inval. Bij de Bredase club is men nog bezig met een rouwproces na de dood van selectiespeler Ferry de Vliet. 'Invallen op het moment dat de vlag halfstok hangt, vind ik niet kies', zei directeur Roelant Oltmans. Ajax heeft op eigen verzoek in afwachting van de ontwikkelingen de handel in het aandeel Ajax laten stilleggen.

Bekijk hier al onze video's