Ajax en Feyenoord verdienen miljoen aan WK

Reacties

Het ontbreken van Nederland in Rusland is een financiële strop voor de KNVB en ook voor clubs die de marktwaarde van hun Nederlandse internationals niet kunnen opkrikken. Toch houden vooral de topclubs nog een leuk zakcentje over aan het Oranje-loze WK.

Ajax en Feyenoord verdienen miljoen aan WK

In het verleden uitten de Europese clubs volop kritiek, omdat zij gratis hun wandelende miljoeneninvesteringen moesten afstaan aan FIFA. Een discussie die met het toenemen van de economische belangen steeds venijniger werd. De FIFA besloot daarom in 2010 voor het eerst clubs te compenseren voor het inhuren van internationals. Om te beginnen betaalde de wereldvoetbalbond nog een bescheiden 40 miljoen dollar. In 2014 verhoogde de FIFA de pot al naar 70 miljoen en voor het WK in Rusland is nu liefst 209 miljoen gereserveerd.

Goed nieuws voor Feyenoord, dat met vijf spelers WK-hofleverancier is in de Eredivisie. Sofyan Amrabat (Marokko), Karim El Ahmadi (Marokko), Brad Jones (Australië), Nicolai Jørgensen (Denemarken) en Renato Tapia (Peru) reizen af namens de Rotterdammers. Ajax volgt met vier stuks: Kasper Dolberg (Denemarken), Lasse Schöne (Denemarken), Nicolás Tagliafico (Argentinië) en Hakim Ziyech (Marokko). PSV noteert met Santiago Arias (Colombia), Albert Gudmundsson (IJsland) en Hirving Lozano (Mexico) drie WK-gangers.

Per dag betaalt FIFA voor elke speler een vergoeding van 8.530 dollar. Twee weken voor de openingswedstrijd begint de teller te lopen en die stopt op de dag na de uitschakeling. Aangetekend moet wel worden dat FIFA het geld verspreidt over de clubs waar de speler twee jaar voorafgaand aan het WK actief was. Zodoende zal Feyenoord de fee voor Amrabat moeten delen met FC Utrecht, waar hij vorig jaar onder contract stond. Voor Tagliafico zal Ajax niet het volle pond krijgen, maar daar staat tegenover dat nog wel wordt ontvangen voor de vorig jaar verkochte Colombiaan Davinson Sánchez. PSV moet inleveren voor Lozano, maar verdient daarentegen nog steeds aan Andrés Guardado en Héctor Moreno.

Al met al zullen Feyenoord en Ajax minimaal 1,1 miljoen dollar verdienen. PSV een paar ton minder. Ook ADO Den Haag (Tyronne Ebuehi), SC Heerenveen (Reza Ghoochannejhad) en AZ (Alireza Jahanbakhsh) kunnen een bijdrage van FIFA tegemoetzien.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.