Ajax dondert uit Champions League: droom eindigt bij thriller

Reacties

Ajax is in de halve finale van de Champions League op extreem pijnlijke wijze uitgeschakeld door Tottenham Hotspur. In de absolute slotfase ging het mis voor de Amsterdammers, die woensdagavond halverwege nog een geweldige uitgangspositie hadden. Het maakte de nederlaag des te zuurder.

Ajax dondert uit Champions League: droom eindigt bij thriller
Ajax
Ajax
2 - 3
Tottenham Hotspur
Tottenham Hotspur

Het vertrouwen was na de 0-1 zege in Londen groot bij Ajax voor zijn grootste wedstrijd ooit in de Johan Cruijff Arena. Ten opzichte van de heenwedstrijd was het belangrijkste verschil bij Tottenham dat Heung-Min Son terug was na een schorsing. De Zuid-Koreaan stond tegenover Noussair Mazraoui, die van Erik ten Hag de voorkeur had gekregen boven Joël Veltman. Daardoor speelde Lasse Schöne gewoon op het middenveld. Wel moest de Ajax-coach vlak voor de aftrap nog een noodgreep doen. David Neres was door zijn lichte pijntjes na de gewonnen bekerfinale tegen Willem II toch niet fit genoeg om te starten, zo bleek bij de warming-up. Kasper Dolberg was zijn vervanger, waardoor Dusan Tadic vanaf links speelde.

In de kolkende Arena had de Champions League-tune amper geklonken of de historische Europese campagne van Ajax kreeg alweer een passend vervolg. In de vierde minuut zorgde Matthijs de Ligt al voor enorme opluchting door voor een grotere marge te zorgen. Tadic dwong Hugo Lloris tot een geweldige redding en uit de daaropvolgende corner van Schöne kopte de captain de bal vol overtuiging binnen. Zo was De Ligt wéér belangrijk op een groots moment, na in Turijn ook al koppend te hebben gescoord bij de return tegen Juventus.

Het was de perfecte start voor Ajax. In de fase na de 1-0 werd de thuisploeg wel herinnerd aan de dreiging van Spurs. Met positiewisselingen tussen Son, Dele Alli, Christian Eriksen en Lucas Moura zorgden de Engelsen voor problemen. Frenkie de Jong bewees andermaal defensief ook van grote waarde te zijn, dit keer met een perfecte sliding op Alli vlak buiten het strafschopgebied. Andre Onana stopte later pogingen van Son en Eriksen.

Na die periode te hebben overleefd, groeide Ajax in het kwartier voor rust weer uit tot de gevaarlijkste ploeg. Tadic schoot nog net voorlangs bij een gevaarlijke uitbraak via De Jong en Ziyech. Het was een voorbode voor wat komen ging, want bij de volgende Amsterdamse flits was het raak. Donny van de Beek zette Kieran Trippier op het middenveld van de bal en Ajax versnelde. Tadic kreeg de bal mee van Van de Beek, die ruimte in het centrum maakte voor Ziyech. Laatstgenoemde dook in het gat en knalde de bal op oogstrelende wijze in de verre hoek op aangeven van Tadic: 2-0. Het was een aaneenschakeling van perfecte acties die tot het doelpunt leidde dat Ajax nog meer rust moest geven.

Het fantastische schot van Hakim Ziyech (2-0).
Het fantastische schot van Hakim Ziyech (2-0).

Die rust kwam er niet, want het bijna terneergeslagen Tottenham stond op indrukwekkende wijze op na omzettingen halverwege. Met Fernando Llorente in plaats van Victor Wanyama bracht Spurs-manager Mauricio Pochettino een extra aanvaller binnen de lijnen en dat had effect. De druk van Spurs nam toe en Onana had bij de eerste grote kans nog een antwoord op de poging van Alli, die was vrijgespeeld door Eriksen. Een paar minuten later was het wel raak via Lucas. De Braziliaan klopte Daley Blind en kreeg de bal daarna handig mee via Alli. Lucas maakte geen fout oog in oog met Onana: 2-1.

Het zorgde nog niet voor paniek bij Ajax, hooguit voor schrik. De situatie werd pas echt hachelijk toen Lucas in de 59ste minuut voor de 2-2 zorgde. Onana had in eerste instantie nog geweldig gered op een inzet van Llorente, maar daarna was er miscommunicatie met Schöne. De bal viel goed voor Lucas en de Spurs-aanvaller scoorde uit de draai. Ten Hag greep direct in door Veltman in te brengen voor Schöne, waardoor Mazraoui op het middenveld ging spelen.

Ajax probeerde te leven naar het Cruijff-motto dat de aanval de beste verdediging is, ook al werd de zwak spelende Dolberg gewisseld voor Daley Sinkgraven. De ploeg van Ten Hag zorgde met name via Ziyech voor gevaar. De bal viel een paar keer net niet goed en Spurs kwam goed weg bij een scherpe voorzet van De Ligt die Lloris met moeite kon wegwerken. Het werd ondertussen meer en meer een vechtwedstrijd. De Engelsen namen meer risico en Ajax bleef prikken uitdelen. Ziyech was de gevaarlijkste van allemaal. Hij raakte een kwartier voor het einde de paal na terugleggen van Van de Beek.

Bij Spurs vielen Érik Lamela en Ben Davies in voor het slotoffensief. Onder de hoogste spanning bleven de Ajacieden op de cruciale momenten koel. Llorente werd van de bal gezet in het strafschopgebied en Nicolás Tagliafico blokte een poging van Son. Ajax mazzelde vervolgens wel enorm bij een corner. Vertonghen raakte de lat en bij de rebound haalde Veltman de bal vlak voor de lijn weg. Ten Hag bracht Lisandro Magallán als slotzet in het veld voor Van de Beek. Ziyech miste in de vijf minuten extra tijd nog een grote kans op de 3-2, en dat leek zonder gevolgen te blijven.

Maar in de 96ste minuut kreeg Ajax een ongekende dreun, terwijl het al op de drempel van de finale stond. Lucas maakte zijn hattrick en daarmee de knappe comeback van Spurs compleet op aangeven van Alli. Pijnlijk genoeg gleed Magallán weg in aanloop naar de goal. De ontzetting was enorm in de Arena. Het finaleticket gaat naar Tottenham dat het op 1 juni in het Estadio Wanda Metropolitano opneemt tegen Liverpool. Het applaus van de aanhang was slechts een troost voor de moegestreden Ajacieden.

Lees hieronder de tactische analyse van Pieter Zwart.

Clubwatcher Freek Jansen: 'Deze nederlaag zal een jarenlang trauma worden voor Ajax'
Aad de Mos: 'Wisselbeleid van Ten Hag heeft Ajax niet geholpen'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.