Ajax dankzij Dolberg en Onana schadevrij richting München

Ajax heeft zaterdag met enige moeite gewonnen van Fortuna Sittard. De ploeg van trainer Erik ten Hag gaat zo met een overwinning op zak richting de Champions League-ontmoeting met Bayern München van komende dinsdag.

Fortuna Sittard
0 - 2
Ajax
Ajax

Ajax moest het in Sittard stellen zonder Frenkie de Jong, die kampte met kuitklachten. Meevaller voor de Amsterdammers was dat Matthijs de Ligt wel weer inzetbaar was. Hij nam zijn plek achterin weer in en Ten Hag koos op het middenveld opnieuw voor Carel Eiting. Dat betekende dat Donny van de Beek weer op de bank begon. Fortuna startte met dezelfde elf als een week eerder tegen Willem II.

De bezoekers zochten vanaf het begin de aanval en probeerden door de defensie van Fortuna heen te combineren, maar hadden daar moeite mee. Fortuna bleef achterin overeind en liet voorin lang weinig zien. Naarmate de eerste helft vorderde, voerde Ajax de druk meer op. Hakim Ziyech produceerde een afzwaaier vanaf de rechterkant, Dusan Tadic miste een kans en De Ligt schoot de bal over. Vlak voor rust kon Fortuna er een keer uit en dat leverde een grote mogelijkheid op. Lisandro Semedo omspeelde Nicolás Tagliafico en Andre Onana moest met zijn voet reddend optreden op een poging van Ahmed El Messaoudi.

Waar Fortuna in de eerste helft stand hield, lag de bal er in de tweede helft al binnen vier minuten in. Kasper Dolberg verving de in de kleedkamer achtergebleven Klaas Jan Huntelaar en liet zich direct zien. Tadic probeerde te combineren met Ziyech, maar de laatste pass kwam net niet aan. Via Tadic kwam de bal wel voor de voeten van de compleet vrijstaande Dolberg, die koel bleef en de bal onder keeper Alexei Koselev door schoof: 0-1.

Waar de Amsterdammers wellicht hoopten dat de openingstreffer het startschot zou betekenen van een toch nog doelpuntrijke avond bleek niets minder waar. Ajax creëerde lange tijd weinig kansen, waardoor Fortuna bleef hopen op een gelijkmaker. De thuisploeg kreeg wel een tik te verwerken toen Semedo er na ruim een uur af moest met een blessure. Lazaros Lamprou nam zijn plek in. Bij Ajax was Van de Beek eerder al in de ploeg gekomen voor David Neres.

Fortuna bleek niet voor niets hoop te hebben gehouden op een gelijkmaker, want de ploeg uit Sittard kreeg goede kansen. Eerst haalde invaller Lamprou van net buiten het zestienmetergebied uit en later waagde André Vidigal een poging na een sterke actie van Andrija Novakovich. Beide keren trad Onana reddend op. De missers kwamen Fortuna uiteindelijk duur te staan, want Ajax sloeg vervolgens toe. Waar Eiting nog miste op aangeven van Ziyech, schoot laatstgenoemde niet veel later zelf wel raak nadat Van de Beek de bal doorkopte: 0-2. Daarmee was de wedstrijd beslist.