Ajax brengt Roemeense link weer tot leven met 'de nieuwe Xavi'

Reacties

Als Ajax de komst van Razvan Marin officieel maakt, treedt de 22-jarige middenvelder in de voetsporen van enkele landgenoten die in het vorige decennium actief waren voor de Amsterdammers. Met Marin, die als opvolger van Frenkie de Jong geldt, krijgt de Eredivisie er volgend seizoen een balvaardige middenvelder bij.

Ajax brengt Roemeense link weer tot leven met 'de nieuwe Xavi'

Dat blijkt althans uit de lovende woorden die Gheorghe Hagi ooit al eens sprak over Marin toen de middenvelder nog in de Roemeense competitie uitkwam voor Viitorul Constanta, waar de Roemeense legende al sinds 2014 hoofdtrainer is. 'Ik heb altijd gezegd dat hij op Xavi lijkt, al is hij veelzijdiger', zei Hagi, oud-speler van Barcelona, in december 2016 over zijn pupil.

'Hij is de beste voetballer van Roemenië', vertelde Hagi destijds over Marin, die enkele maanden eerder bij zijn interlanddebuut in oktober 2016 meteen scoorde. 'Als hij zich goed ontwikkelt, kan hij een van de beste middenvelders aller tijden worden omdat hij zo compleet is. Hij is tweebenig, geeft beslissende passes, heeft inzicht, is creatief en is agressief met en zonder bal.'

Ruim twee jaar later speelt Marin inmiddels in België voor Standard Luik, dat hem in januari 2017 voor 2,4 miljoen euro overnam van Viitorul. Dat terwijl ook de Roemeense topclub Steaua Boekarest interesse had. De keuze voor de stap naar het buitenland bleek de juiste. Ruud Vormer noemde hem tegenover VI al een van de beste middenvelders van België en 'een heel goede speler'. 

De prestaties van Marin voor Standard worden ook in eigen land op waarde geschat. In 2018 werd hij verkozen tot Roemeens Voetballer van het Jaar, terwijl hij bij de nationale ploeg inmiddels een vaste waarde is. Afgelopen zaterdag bereidde de vijftienvoudig international nog de enige treffer tegen Zweden (2-1 verlies) voor. Dinsdagavond speelt Roemenië tegen de Faeröer.

Razvan Marin in duel met Emil Forsberg tijdens het EK-kwalificatieduel tussen Roemenië en Zweden van afgelopen zaterdag.
Razvan Marin in duel met Emil Forsberg tijdens het EK-kwalificatieduel tussen Roemenië en Zweden van afgelopen zaterdag.

Daarna meldt Marin zich dus weer bij Standard, waar hij dit seizoen goed was voor vijf goals en vijf assists. Ook nu hij in België voetbalt, is Hagi nog een belangrijke raadgever. 'Ik heb veel geleerd van hem toen ik bij Viitorul Constanta speelde', zei Marin in januari tegen HLN. 'Hij was er elke dag, hij gaf me advies, hij geloofde in mij en doet dat nu nog. Als ik de kans krijg om met hem te praten, doe ik dat nu nog.'

Mister Hagi vergeleek hem dus al eens met Xavi. Marin heeft veel beelden op YouTube van de Spaanse spelmaker bekeken om wat van hem op te steken. 'Hoe hij de ruimte opzocht, hoe hij bewoog op het veld. Ik vind dat Xavi en Iniesta te weinig erkenning kregen voor die goede periode van Barcelona. Ze hadden pech dat ze met Messi in een ploeg speelden; alles draaide om hem.'

Chivu
Een dergelijke dienende rol zal Marin moeten invullen bij Ajax als opvolger van De Jong. Precies zoals enkele landgenoten ook al deden in Amsterdam. Van zijn vier voorgangers was alleen Nicolae Mitea een aanvaller. George Ogararu denderde als rechtsback veelvuldig langs de lijn, doelman Bogdon Lobont en verdediger Cristian Chivu waren steunpilaren achterin.

Bogdan Lobont en Cristian Chivu vormden in het seizoen 2002/03 het Roemeense gezicht van Ajax.
Bogdan Lobont en Cristian Chivu vormden in het seizoen 2002/03 het Roemeense gezicht van Ajax.

Dankzij het kwartet spelers had Ajax van 1999 - ten tijde van de komst van Chivu - en 2008 - toen Ogararu en Mitea vertrokken - altijd een Romeens gezicht. Die link wordt met de komst van Marin nieuw leven ingeblazen. De 22-jarige middenvelder zal zich qua carrièreverloop vooral spiegelen aan Chivu, die na zijn periode bij Ajax in de Europese top speelde bij AS Roma en Inter.

Chivu is ook een van de weinige Roemeense voetballers die in het verleden meer geld opbracht bij een transfer. Roma betaalde Ajax in 2003 achttien miljoen euro voor de linksbenige verdediger, die vier jaar later voor zestien miljoen overstapte naar Internazionale. Het Roemeense record staat op naam van Adrian Mutu, voor wie Chelsea in 2003 negentien miljoen euro neertelde.

Als Marin zich bij Ajax ontwikkelt zoals gehoopt, zit een verbetering van het Roemeense transferrecord er wellicht nog in. Eerst zal de Roemeense Xavi de hoge verwachtingen moeten waarmaken in Amsterdam als opvolger van De Jong. En wie weet zit ook voor hem een transfer naar Barcelona er dan ooit in. 'Natuurlijk zou ik daar graag willen spelen, maar ik moet nog veel bewijzen voor ik zover ben.'

Spelersprofiel

R. Marin


Geboortedatum:
23 mei 1996
Leeftijd:
27
Geboorteplaats:
Bucureşti
Nationaliteit
Roemenië
Lengte:
1,78 m
Gewicht:
70 kg
Huidige club:
Empoli
Nationaal team:
Roemenië
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.