Ajax blijft in spoor van PSV ondanks heet kwartiertje in Utrecht

Reacties

Ajax heeft ook de laatste Eredivisie-wedstrijd van 2018 gewonnen. In het altijd lastige uitduel met FC Utrecht werd het in het laatste kwartier nog even spannend, maar de ploeg van Erik ten Hag boekte de twaalfde competitiezege op rij en gaf ook tijdens de laatste speelronde voor de winterstop dus geen terrein prijs in de titelstrijd met koploper PSV.

Ajax blijft in spoor van PSV ondanks heet kwartiertje in Utrecht
FC Utrecht
FC Utrecht
1 - 3
Ajax
Ajax

Ajax reisde af naar De Galgenwaard in de wetenschap dat het aldaar slechts een van de laatste negen competitieduels had gewonnen. Bovendien ontbrak sterkhouder Nicolás Tagliafico door een blessure die hij opliep in het vorige competitieduel met De Graafschap en ontdeden de Amsterdammers zich woensdag pas na penalty's van Roda JC Kerkrade. Vier dagen na het bekerduel met de Keuken Kampioen Divisie-club begon Ajax echter sterk aan het traditioneel zo lastige uitduel met Utrecht.

De beloning voor de dominante openingsfase volgde in de veertiende minuut, uitgerekend toen de thuisploeg niet goed oplette op het moment dat Ajax rond de middenlijn razendsnel omschakelde. Frenkie de Jong bereikte de vrijstaande Kasper Dolberg met een uitstekende pass. De Deense spits bleef rustig en legde de bal af op de meegelopen Daley Blind. De linksback behield op zijn beurt het overzicht door Dolberg weer aan te spelen, die doelman David Jensen koelbloedig passeerde: 0-1.

De openingstreffer van Kasper Dolberg.
De openingstreffer van Kasper Dolberg.

Het in eigen huis de laatste tijd zo sterk presterende Utrecht (vijf zeges op rij) kon daar, drie dagen nadat het in het bekerduel met Feyenoord weinig had in te brengen, aanvankelijk nauwelijks iets tegenover stellen. Ajax bleef wel dreigend en kwam mede dankzij slordig balverlies van de Domstedelingen enkele keren in de buurt van de 0-2 via Dolberg en Ziyech. Na een half uur veerde het thuispubliek voor het eerst op, toen een vrije trap van Oussama Tannane gevaarlijk voorlangs vloog.

Het was het enige moment in de eerste helft dat Utrecht voor enig gevaar zorgde. De in de basis gestarte Nick Venema werd geen enkele keer in stelling gebracht. Opmerkelijk genoeg koos trainer Dick Advocaat er in de rust ook nog eens voor verdediger Mark van de Maarel te brengen voor de rappe Gyrano Kerk. Ondanks die defensieve wissel was de eerste grote kans na rust wel voor Utrecht. Tannane schoot via De Jong in het zijnet, nadat hij was weggestuurd door Sean Klaiber.

Vuurwerk
Ajax kwam met de schrik vrij en leek de wedstrijd kort daarna in het slot te gooien toen de bal na uitvoerig beraad, eerst van de VAR en daarna van scheidsrechter Dennis Higler, op de stip ging. Willem Janssen hield volgens de arbitrage Dolberg zodanig vast dat hij niet bij een voorzet van de verder onzichtbare Dusan Tadic kon. De Servische aanvaller benutte het buitenkansje: 0-2. Het leidde tot frustratie bij de Utrechtse aanhang, die vuurwerk op het veld gooide in de buurt van Andre Onana.

FC Utrecht - Ajax lag heel even stil.
FC Utrecht - Ajax lag heel even stil.

Higler legde de wedstrijd heel even stil om de gemoederen tot bedaren te laten komen, maar liet al snel weer verder spelen. Een kwartier voor tijd kolkte De Galgenwaard opnieuw, maar nu in positieve zin. Venema, eerder dit seizoen al drie keer trefzeker in het duel tussen beide beloftenteams in de Keuken Kampioen Divisie, kopte de bal bij zijn eerste kans van de wedstrijd tegen de touwen uit een voorzet van Klaiber, die invaller Daley Sinkgraven eenvoudig uitspeelde.

Advocaat had even daarvoor Jean-Christophe Bahebeck en Sander van de Streek al gebracht in de hoop de slotfase toch nog spannend te maken. Dankzij de goal van Venema was dat ook het geval, maar Ajax hield stand. Ziyech liet in de 83ste minuut na om de 1-3 te maken, toen hij op Jensen stuitte. Vlak voor tijd viel de derde goal alsnog toen Ziyech vanaf de achterlijn De Jong bediende. Ajax blijft met 46 punten in het spoor van PSV. Utrecht kan de eerste seizoenshelft als nummer vier afsluiten.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

'Ziyech, Tadic, Dolberg soms slordig, maar uiteindelijk gewoon beslissend'
Eredivisie

Stand Eredivisie 2018/2019

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Ajax
34
28
2
4
119-32
+87
86
2
PSV
34
26
5
3
98-26
+72
83
3
Feyenoord
34
20
5
9
75-41
+34
65
4
AZ
34
17
7
10
64-43
+21
58
5
Vitesse
34
14
11
9
70-51
+19
53
6
FC Utrecht
34
15
8
11
60-51
+9
53
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.