Ajax blaast ploegen weg in Arena: 'Maar het is niet zo makkelijk als het lijkt'

De late gelijkmaker van Robin Pröpper bij FC Twente-uit was een tegenvaller, maar verder verloopt alles op rolletjes voor Ajax in de Eredivisie. Vooral in de thuiswedstrijden blijkt het kwaliteitsverschil met de tegenstanders enorm. Erik ten Hag vindt niet dat het té makkelijk gaat voor zijn ploeg.

Ajax
Ajax
9 - 0
SC Cambuur
SC Cambuur

Ajax blies zaterdagavond SC Cambuur van de mat (9-0) en won eerder al met ruime cijfers van Vitesse (5-0) en NEC (5-0). Drie wedstrijden, negentien doelpunten en nul tegengoals. Heeft Ten Hag daar geen dubbele gevoelens bij? 'Nee hoor. We verpletteren de tegenstanders, daar ben ik wel blij mee', lachte de coach op de persconferentie na afloop van het treffen met Cambuur.

'Het is prettig voor het publiek', vervolgde Ten Hag. 'Op de eerste plaats is het belangrijkste natuurlijk dat we winnen en dat is elke keer weer een opgave. Het is niet zo makkelijk als het lijkt. Iedere keer moet je weer tot het uiterste gaan: doe je dat niet, dan ga je tegen schade aanlopen. We moeten ons daarvan bewust zijn, dat we iedere keer honderd procent focus voor de dag leggen. En dan niet voor een helft, maar voor de volle negentig minuten.'

Zaterdag zat het daar wel goed mee. 'Ik denk dat we aan klantenbinding hebben gedaan', stelde Ten Hag. 'Het resultaat is altijd het belangrijkste, maar je wil de mensen ook entertainen, en dat heeft Ajax goed gedaan. We hadden vooraf geëist dat we de intensiteit van de Champions League zouden meenemen naar de Eredivisie. Dat is niet makkelijk, dat vraagt wat van de spelers, maar ze hebben het gedaan. De spelers zijn hongerig gebleven tot het einde en dat vind ik een prima ontwikkeling.'

In de 9-0 zege op Cambuur had Ajax liefst acht verschillende doelpuntenmakers. Dat is een evenaring uit het door Ajax zelf gevestigde record uit 1981. 'Dat zegt dat wij heel variabel aanvallen', stelde Ten Hag tevreden vast. 'Een van de uitgangspunten in onze spelfilosofie is dat wij met elf man verdedigen en met elf man aanvallen. Dat zie je hier tot uiting komen.'