Ajax bezig aan beste reeks ooit in Klassieker

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. De laatste dag van dit weekeinde staat uiteraard in het teken van De Klassieker tussen Feyenoord en Ajax.

Ajax bezig aan beste reeks ooit in Klassieker

Fortuna Sittard - Vitesse

Aftrap: 12.15 uur
Scheidsrechter: Martin Pérez

Actueel

• Tegen Vitesse probeert Fortuna Sittard zich te herstellen van de absolute wanprestatie die werd geleverd tegen De Graafschap en de bekeruitschakeling tegen Feyenoord. Vitesse ving het kalenderjaar aan met een overwinning; Excelsior werd met 3-2 verslagen. Wel viel het doek in het KNVB-bekertoernooi door toedoen van AZ.

• Opvallend was dat de Fortuna Sittard-spelers tegen De Graafschap slechts 38 procent van hun persoonlijke duels wonnen. Dit Eredivisie-seizoen noteerde de ploeg van René Eijer geen lager percentage.

• Hij is zeker niet de langste speler van de Eredivisie, maar toch maakte Bryan Linssen deze competitie al vier doelpunten met het hoofd. Bij aanvang van deze speelronde had alleen Luuk de Jong vaker op deze wijze gescoord, namelijk zes keer.

Fortuna Sittard leed vorige week een zeer pijnlijke nederlaag bij De Graafschap.

Sinds 2016 zegevierde Fortuna Sittard slechts in twee van de elf competitiewedstrijden in januari. Die andere negen duels leverden drie gelijke spelen en zes nederlagen op.

• Vitesse zette vorige week dus Excelsior opzij en probeert zondag voor het eerst sinds 2008 het kalenderjaar in te zetten met twee achtereenvolgende Eredivisie-zeges. Elf jaar geleden rekenden de Arnhemmers in de eerste duels na de jaarwisseling af met De Graafschap en Heracles Almelo.

• De laatste periode presteert Vitesse beroerd buitenshuis. Van de laatste vijftien uitwedstrijden in de Eredivisie won de ploeg er slechts twee. Er werd nog vijf keer gelijkgespeeld, maar de overige acht uitduels mondden uit in een verliesbeurt.

Vitesse won vorige week vrijdag nipt van Excelsior.

Historie

Fortuna Sittard kreeg Vitesse in eigen huis nog nooit op de knieën in Eredivisie-verband: vijf gelijke spelen en zes nederlagen. De drie Eredivisie-zeges van de Limburgers op de geel-zwarte formatie vonden allemaal plaats in Arnhem.

• Bij twee van die Fortuna Sittard-overwinningen op Vitesse stond Eijer, de huidige trainer van de Limburgers, op het veld bij de Arnhemmers.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Fortuna Sittard - Vitesse:

Seizoen Uitslag
1997/98 1-7
1998/99 0-2
1999/2000 3-3
2000/01 1-4
2001/02 0-0

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Feyenoord - Ajax

Aftrap: 14.30 uur
Scheidsrechter: Danny Makkelie

Actueel

• Zoals relatief vaak sinds de eeuwwisseling zette Feyenoord het kalenderjaar in met een nederlaag. De Rotterdammers moesten in PEC Zwolle hun meerdere erkennen. Ajax liet in een spectaculair duel met SC Heerenveen (4-4) punten liggen, maar won enkele dagen daarna in het KNVB-bekertoernooi wél van de Friezen. Feyenoord rekende af met Fortuna Sittard in de strijd om de KNVB-beker.

• Robin van Persie maakte tegen PEC Zwolle zijn achtste doelpunt in dit Eredivisie-seizoen, waarmee hij zijn persoonlijk record uit de jaargang 2002/03 evenaarde.

'Een scherp Feyenoord is zeker kansrijk tegen dit arrogante Ajax'

• Met zijn twee assists en zijn treffer in de competitiewedstrijd tegen SC Heerenveen klom Dusan Tadic vorige week naar de tweede plaats in het klassement van meest waardevolle spelers in dit Eredivisie-seizoen. De Ajacied heeft in negentien goals een rechtstreeks aandeel (doelpunt of assist) gehad. Alleen Luuk de Jong deed het na achttien speelrondes beter, met een directe bijdrage aan twintig treffers.

• Gedurende de laatste vijf seizoenen scoorde geen speler zo vaak tijdens een Eredivisie-editie van Feyenoord - Ajax in De Kuip als Kasper Dolberg. De Deen trof drie keer doel in twee 'Kuip-duels'.

'Statistisch gezien is Feyenoord-Ajax helemaal geen wedstrijd op zich'

Ajax zegevierde in zijn laatste zes uitwedstrijden in de Eredivisie en kan voor het eerst sinds 2012/13 zeven achtereenvolgende duels op vreemde bodem in winst omzetten.

Op basis van alleen thuiswedstrijden bezet Feyenoord de tweede plaats met 24 punten, eentje meer dan Ajax. De Rotterdammers liepen in De Kuip alleen averij op tegen Fortuna Sittard (0-2 verlies).

• Nadat hij het competitieduel met SC Heerenveen nog moest missen, keerde Andre Onana donderdag in het bekertreffen met de Friezen terug onder de Ajax-lat. De Kameroener staat deze competitie op een reddingspercentage van 86,5, het hoogste van alle keepers met minimaal tien reddingen.

Van Bronckhorst: 'Moeilijk om afscheid te nemen'

Historie

• De laatste Eredivisie-zege van Feyenoord op Ajax dateert alweer van bijna zeven jaar geleden. Op 29 januari 2012 werd het 4-2, mede door een hattrick van John Guidetti.

Ajax is zonder nederlaag in zijn laatste dertien Eredivisie-wedstrijden tegen Feyenoord (thuis en uit), de beste reeks ooit voor de Amsterdammers in De Klassieker. In deze serie boekten de Amsterdammers negen overwinningen en speelden ze vier keer gelijk.

Klassiekers in vogelvlucht: van Guidetti en Pellè tot Van der Vaart en Zlatan

Feyenoord scoorde niet in zijn laatste twee Eredivisie-duels met Ajax. De laatste keer dat dit de Rotterdammers in drie achtereenvolgende competitiewedstrijden overkwam tegen de rivaal was in de periode 1997-1998.

• Ontmoetingen in Amsterdam meegerekend, won Ajax 58 Eredivisie-varianten van de Klassieker, precies twee keer zoveel als Feyenoord.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Feyenoord - Ajax:

Seizoen Uitslag
2013/14 1-2
2014/15 0-1
2015/16 1-1
2016/17 1-1
2017/18 1-4

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

FC Utrecht - Willem II

Aftrap: 14.30 uur
Scheidsrechter: Joey Kooij

Actueel

• Door met 3-0 te verliezen bij AZ leverde FC Utrecht afgelopen week twee plaatsen in. De Domstedelingen staan op twee achtereenvolgende Eredivisie-nederlagen, de slechtste serie sinds september. Willem II versloeg vorige week streekrivaal NAC Breda en meldde zich in de middenmoot.

• De spelers van FC Utrecht hebben hun vizier dit seizoen niet heel erg op scherp staan. Van de 190 schoten belandden er slechts 79 tussen de palen, wat neerkomt op een percentage van slechts 41,6. Alleen Excelsior presteerde na achttien speelrondes slechter in dit opzicht met een percentage van 39,4.

Bij vier van zijn zes overwinningen dit Eredivisie-seizoen had Willem II minder dan veertig procent balbezit. Tegen NAC Breda lag dit percentage op 39,8.

FC Utrecht ging vorige week onderuit bij AZ.

• FC Utrecht - Willem II is een duel tussen de twee oudste trainers van de Eredivisie. Dick Advocaat is met zijn 71 jaar nog zeven jaar ouder dan collega Adrie Koster.

• De laatste keer dat Willem II minimaal vier keer achtereen triomfeerde in een Eredivisie-uitwedstrijd was in 1999. Nu staat de teller voor de Tilburgers op drie uitoverwinningen op rij. Bij aanvang van dit weekeinde was Willem II (1,6 punt per uitwedstrijd) op Ajax (2,7) en PSV (2,4) na de beste uitploeg.

• Deze Eredivisie-jaargang maakte FC Utrecht slechts twee goals met inzetten van buiten het zestienmetergebied. Alleen NAC Breda trof na achttien speelrondes minder vaak doel op deze manier, namelijk geen enkele keer.

Midweeks plaatste Willem II zich voor de laatste vier in het KNVB-bekertoernooi.

Historie

• Willem II aast op zijn zesde Eredivisie-zege bij FC Utrecht. De balans is duidelijk in het voordeel van de Domstedelingen, die op negentien overwinningen staan.

In de competitie won Willem II vorige week van streekrivaal NAC Breda.

• Voor de laatste Willem II-zege moeten we alweer terug tot het seizoen 2005/06. Sindsdien waren de Domstedelingen telkens de sterkste.

De laatste 5 Eredivisie-edities van FC Utrecht - Willem II:

Seizoen Uitslag
2012/13 3-1
2014/15 2-1
2015/16 2-1
2016/17 2-0
2017/18 2-0

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

SC Heerenveen - AZ

Aftrap: 16.45 uur
Scheidsrechter: Siemen Mulder

Actueel

• In een absoluut spektakelstuk speelde SC Heerenveen afgelopen week met 4-4 gelijk tegen Ajax. De middenmoter heeft na achttien speelronde een bijzonder doelsaldo van 40-43. AZ won vorige week van concurrent FC Utrecht en deed daarmee goede zaken in de subtop. Midweeks haalde AZ de laatste vier van het toernooi om de KNVB-beker door Vitesse te verslaan, waar SC Heerenveen strandde tegen Ajax.

• Geen club bemachtigde dit Eredivisie-seizoen minder punten voor eigen publiek dan SC Heerenveen, slechts zes. Wel speelden de Friezen tot nu toe slechts acht wedstrijden in het Abe Lenstra Stadion.

• Ricardo van Rhijn was vorige week een van de doelpuntenmakers tegen FC Utrecht. De verdediger werd de dertiende verschillende AZ-speler die dit seizoen tot scoren kwam, evenveel als de Alkmaarders er in de hele vorige jaargang hadden.

SC Heerenveen strandde donderdag in het KNVB-bekertoernooi tegen Ajax.

In de lopende competitie maakte AZ al acht doelpunten in het eerste kwartier. Alleen Ajax presteerde in de achttien speelrondes nog beter op dit gebied met negen treffers in het openingskwartier. Opmerkelijk is dat SC Heerenveen in de eerste vijftien minuten juist de meeste doelpunten incasseerde: negen.

AZ liep dit seizoen averij op in vijf van de elf Eredivisie-duels met clubs die de speeldag aanvingen in het rechterrijtje (één gelijkspel en vier nederlagen). Bij aanvang van dit weekeinde bekleedde SC Heerenveen de tiende plaats.

Mats Seuntjens maakte liefst vier doelpunten met zijn laatste zeven schoten op doel. Voorafgaand aan die reeks had de AZ-speler juist geen succes met twaalf achtereenvolgende inzetten tussen de palen.

In de competitie stuntte SC Heerenveen wél door een punt te pakken bij Ajax.

Historie

• SC Heerenveen - AZ was 21 keer eerder opgenomen in het Eredivisie-schema. Met tien zeges tegenover acht nederlagen koestert de thuisploeg een licht positieve balans. De afgelopen twee seizoenen kraaide AZ victorie.

AZ klopte dinsdag Vitesse in het KNVB-bekertoernooi.

• In het seizoen 2011/12 boekte SC Heerenveen een 5-1 zege op AZ, dat toen de eerste plaats bezette. Trefzeker voor de Friezen waren Bas Dost, Rajiv van La Parra, Filip Djuricic, Ramon Zomer en Luciano Narsingh. Jozy Altidore deed iets terug namens AZ.

De laatste 5 Eredivisie-edities van SC Heerenveen - AZ:

Seizoen Uitslag
2013/14 4-2
2014/15 5-2
2015/16 4-2
2016/17 1-2
2017/18 1-2

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.