Ajax bezig aan beste reeks in vijf jaar, angstaanjagende stats El Khayati

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Zaterdag staan drie duels op de rol: Willem II - SC Heerenveen, PEC Zwolle - Ajax en ADO Den Haag - De Graafschap.

Ajax bezig aan beste reeks in vijf jaar, angstaanjagende stats El Khayati

Willem II - SC Heerenveen

Aftrap: 18.30 uur
Scheidsrechter: Siemen Mulder

Actueel

Zowel Willem II als SC Heerenveen voegde afgelopen weekeinde drie punten toe aan het totaal. De Tilburgers triomfeerden bij AZ en de Friezen zetten voor eigen publiek Fortuna Sittard opzij.

• Daniel Crowley verzorgde dit Eredivisie-seizoen vijf assists. Daarmee heeft de middenvelder al net zoveel passes die leidden tot een doelpunt gegeven als de Willem II'er die dat vorig seizoen het vaakst deed: Fran Sol.

Na de vorige speelronde leidde SC Heerenveen de dans in het klassement van de nauwkeurigheid van de schoten. 56,1 procent van de inzetten van de Friezen belandde tussen de palen, waarmee de ploeg Feyenoord (56 procent) en PSV (55,6 procent) aftroefde.

Fran Sol was afgelopen week messcherp namens Willem II.

• Voorlopig presteert Willem II matig tot zwak in thuiswedstrijden. De Tricolores triomfeerden dit seizoen slechts eenmaal in eigen huis en bij aanvang van dit weekeinde had alleen PEC Zwolle minder punten voor eigen publiek gepakt.

• Sol was verantwoordelijk voor de laatste vijf Eredivisie-goals van Willem II. Nog nooit werden zes achtereenvolgende doelpunten van de Tilburgers door dezelfde speler gemaakt.

• Deze Eredivisie-jaargang was Morten Thorsby trefzeker met al zijn vijf schoten op doel. Sinds speelronde zeven kwam de middenvelder van SC Heerenveen echter tot geen enkele inzet tussen de palen.

SC Heerenveen kreeg afgelopen week Fortuna Sittard op de knieën.

Historie

• Willem II - SC Heerenveen staat voor de 25ste keer vermeld in het schema van de Eredivisie. De Tilburgers staan op elf zeges en de Friezen hadden zeven keer succes.

• In het seizoen 2000/01 zegevierde SC Heerenveen met liefst 1-6 bij Willem II. Marcus Allbäck nam in dat duel een hattrick voor zijn rekening.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Willem II - SC Heerenveen:

Seizoen Uitslag
2012/13 3-1
2014/15 2-1
2015/16 2-2
2016/17 2-1
2017/18 1-2

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

PEC Zwolle - Ajax

Aftrap: 19.45 uur
Scheidsrechter: Jochem Kamphuis

Actueel

• PEC Zwolle maakte tijdens de vorige speelronde een einde aan een mindere serie door De Graafschap met 0-2 te verslaan. Daardoor lopen De Blauwvingers qua punten één op één. Ajax is sinds het verlies van PSV bij Feyenoord de club met de langste zegereeks in de Eredivisie. De teller staat op acht achtereenvolgende overwinningen.

Sinds de start van het afgelopen Eredivisie-seizoen maakte Clint Leemans liefst zeven goals met inzetten van buiten het zestienmetergebied. Alleen Steven Berghuis en Hakim Ziyech presteren beter in dit opzicht (acht goals van buiten de 'zestien').

• Kasper Dolberg maakte afgelopen week tegen ADO Den Haag zijn zesde competitietreffer van dit seizoen, waarmee de Deen zijn totaal van afgelopen seizoen al heeft geëvenaard.

PEC Zwolle deed vorige week vertrouwen op door De Graafschap te verslaan.

• De acht achtereenvolgende Eredivisie-zeges betekenen voor Ajax de beste reeks in bijna vijf jaar. De laatste keer dat de Amsterdammers minimaal negen competitieduels achtereen wonnen, was in het voorjaar van 2012.

• Bij Ajax is Ziyech naar alle waarschijnlijkheid weer inzetbaar. De spelmaker noteerde tot nu toe 71 schoten, het meeste van alle Eredivisie-spelers.

• Afgelopen weekeinde rekende PEC Zwolle dus af met De Graafschap. Het is al veertien maanden geleden dat De Blauwvingers twee keer achtereen wonnen in competitieverband.

Ajax pakte vorige week drie punten tegen ADO Den Haag.

Historie

• Achttien keer ontving PEC Zwolle Ajax in het kader van de Eredivisie. De thuisploeg noteerde vier overwinningen en moest tien keer zijn meerdere erkennen in de bezoekers.

• Sinds de eeuwwisseling boekte PEC Zwolle nog geen enkele overwinning op Ajax. De zestien Eredivisie-duels met de Amsterdammers (thuis en uit) mondden uit in drie gelijke spelen en dertien nederlagen.

De laatste 5 Eredivisie-edities van PEC Zwolle - Ajax:

Seizoen Uitslag
2013/14 1-1
2014/15 1-1
2015/16 0-2
2016/17 1-3
2017/18 0-1

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

ADO Den Haag - De Graafschap

Aftrap: 20.45 uur
Scheidsrechter: Christiaan Bax

Actueel

• Op de ranglijst heeft ADO Den Haag een gaatje van vijf punten ten opzichte van De Graafschap, dat vorige week op de eigen Vijverberg verloor van PEC Zwolle. ADO Den Haag had weinig in te brengen bij Ajax.

In de eerste veertien speelrondes noteerde ADO Den Haag slechts één clean sheet, ex aequo het minst van alle clubs. Alleen tegen FC Groningen hield de residentieclub de nul (1-0 zege).

De Graafschap ging in zijn laatste vijf wedstrijden in officieel verband onderuit, de slechtste reeks voor De Superboeren sinds het najaar van 2016.

• De Graafschap trof in de eerste veertien speelrondes slechts twaalf keer doel. Dat is een evenaring van een negatief clubrecord. Ook in de seizoenen 1981/82, 1999/2000 en 2008/09 stond de teller op twaalf goals in deze fase van de competitie.

Kent u deze nog? Dennis den Turk diende zowel ADO Den Haag als De Graafschap.
Kent u deze nog? Dennis den Turk diende zowel ADO Den Haag als De Graafschap.

• Bij aanvang van deze speelronde waren De Graafschap en ADO Den Haag samen met Ajax en PSV de enige Eredivisie-clubs die dit seizoen geen punten verloren na een voorsprong.

• Normaal gesproken keert Nasser El Khayati terug bij ADO Den Haag nadat hij het duel bij Ajax nog moest missen. De spelmaker heeft deze competitie een direct aandeel (goal of assist) gehad in liefst 77,8 procent van de goals van ADO Den Haag. Geen enkele speler is dit Eredivisie-seizoen zo belangrijk voor zijn club.

Historie

• Elf keer eerder ging De Graafschap in het kader van de Eredivisie op bezoek bij ADO Den Haag. De thuisploeg kraaide zes keer victorie en twee keer wonnen de Achterhoekers.

• Tijdens de laatste speeldag van het seizoen 2011/12 mondde dit duel uit in een spektakelstuk. Het werd 3-5 voor de bezoekers, mede door twee doelpunten van Michael de Leeuw.

De laatste 5 Eredivisie-edities van ADO Den Haag - De Graafschap:

Seizoen Uitslag
2004/05 2-0
2008/09 1-0
2010/11 2-2
2011/12 3-5
2015/16 1-1

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.