Ajax bereikt magische grens en legt druk weer bij PSV

Ajax heeft door te winnen van Willem II de druk weer bij PSV gelegd in de titelstrijd. In Tilburg bereikte Ajax een mooie mijlpaal en beleefde Joël Veltman een memorabele avond. Daarmee kende Ajax ook een goede generale voor de belangrijke Champions League-wedstrijd tegen Juventus.

Willem II
Willem II
1 - 4
Ajax
Ajax

In de vorige speelronde nam Ajax tijdelijk de koppositie over door FC Emmen met 2-5 te verslaan, PSV won een dag later echter van PEC Zwolle. Daardoor moest Ajax weer in de achtervolging.

Trainer Erik ten Hag koos tegen Willem II voor Veltman als rechtsback. De ervaren verdediger verving de geschorste Noussair Mazraoui, die tegen Emmen nog werd vervangen door Rasmus Kristensen. Voor Veltman was het zijn eerste basisplaats sinds 19 april 2018, toen hij tegen VVV-Venlo zwaar geblesseerd raakte aan zijn knie. Ook Hakim Ziyech keerde terug in de basis, hij werd gespaard tegen Emmen.

Willem II werd in eigen huis als eerste gevaarlijk. In de tiende minuut brak de in extreem goede vorm stekende Alexander Isak door aan de rechterkant en de spits maakte het keeper Andre Onana moeilijk met een schot in de korte hoek. Onana gaf een gevaarlijke rebound weg, maar Marios Vrousai schoot de bal vervolgens op het lichaam van de goalie.

Enkele minuten na die ontsnapping kwam Ajax op 0-1. Uitgerekend Frenkie de Jong, die jarenlang in het shirt van Willem II speelde, stond aan de basis van de openingstreffer. Hij zette de aanval zelf op, kreeg de bal op mooie wijze terug van Dusan Tadic en kopte vervolgens door op Donny van de Beek. De middenvelder, die tegen Emmen ook al de score opende, schoot hard raak in de veertiende minuut.

Tussen drie spelers van Willem II in behoudt Frenkie de Jong het overzicht.

Ajax zat op rozen, maar tien minuten later ging het mis voor de Amsterdammers. Daley Blind was te laat in het duel met Vrousai en scheidsrechter Danny Makkelie gaf na contact tussen de twee spelers een strafschop. Isak liet vorige week tegen Fortuna Sittard zien dat hij een koele kikker is als het gaat om penalty's en ook tegen Ajax miste hij niet: 1-1.

Nog voor rust herstelde Ajax de voorsprong. Nadat Tadic een grote kans had gemist werd Ajax een handje geholpen door Willem II. Freek Heerkens werkte de bal achter zijn eigen doelman na een voorzet van David Neres. Het was dit seizoen al de tiende keer dat Ajax in de Eredivisie profiteerde van een eigen goal. Vlak voor rust had het zelfs nog 1-3 kunnen worden, maar Van de Beek kopte van dichtbij op de lat.

In de tweede helft voetbalde Willem II weer prima mee met Ajax, maar het was de uitclub die weer als eerste scoorde. Veltman bekroonde tien minuten in het tweede bedrijf zijn terugkeer in de basis met een mooie goal. Na een mooie pass van Tadic volleerde de rechtsback raak. Kort na die goal had het ook 1-4 kunnen worden, maar Ziyech raakte de lat.

Een kwartier later pikte de aanvaller alsnog zijn goal mee. Tadic legde breed en met een hard schot vond Ziyech de rechterhoek. Het was de honderdste goal van Ajax in de Eredivisie dit seizoen, die mijlpaal haalde Ajax negen jaar geleden voor het laatst. In de slotfase kwam het resultaat van Ajax niet meer in gevaar. De ruime overwinning zal extra lekker voelen voor de Amsterdammers, Willem II is immers over een maand de tegenstander in de finale van de strijd om de TOTO KNVB-beker.

Door de driepunter komt Ajax weer aan kop in de Eredivisie, maar moet het weer wachten op PSV. De Eindhovenaren komen zondag in actie tegen Vitesse. Het verschil tussen de titelkandidaten bedraagt een punt. Woensdag treedt Ajax voor het eerst aan tegen Juventus in de kwartfinale van de Champions League.