Ajax bedreigt PSV ook op bestuurlijk niveau

Reacties

Voetbal International opent iedere week het nieuwe nummer met de VI Visie. Deze week Martijn Krabbendam over de achterstand van PSV op Ajax.

Ajax bedreigt PSV ook op bestuurlijk niveau

Toen Ajax zich vorig jaar in juli en augustus langs drie tegenstanders (Sturm Graz, Standard Luik en Dinamo Kiev ) worstelde op weg naar de groepsfase van de Champions League, kon trainer Erik ten Hag beschikken over zijn twee grote aankopen: Daley Blind en Dusan Tadic. Dat elftal verschilde uiteindelijk niet veel van de formatie die acht maanden later pas zou stranden in de halve finale, na een historisch gevecht met Tottenham Hotspur.

Ook in voetbal is regeren vooruitzien. In voorgaande seizoenen waren de Amsterdammers immers ook nooit klaar geweest voor die cruciale fase in het voorseizoen, maar directeur voetbalzaken Marc Overmars heeft blijkbaar geleerd van die eerdere fouten. Hij is dan ook net wat meer ervaren dan John de Jong (foto), die als beginnend technisch manager pas bezig is aan zijn tweede transferperiode. En, toegegeven, ook te maken heeft met de erfenis van zijn voorganger Marcel Brands die terecht veel lof kreeg, maar met onder anderen Bart Ramselaar, Derrick Luckassen en Maximiliano Romero toch ook miljoenen spendeerde aan spelers die niet rendeerden.

PSV speelde vorige week dinsdag tegen FC Basel zijn belangrijkste wedstrijd van het seizoen, maar trainer Mark van Bommel had in de play-offs voor de Champions League de beschikking over een gemankeerde selectie. De linksback was een middenvelder (Michal Sadílek), terwijl het centrale verdedigingsduo van de Eindhovenaren werd gevormd door een reservespeler van Ajax (Nick Viergever) en de eerder afgeschreven Derrick Luckassen. Het was al maanden bekend dat Daniel Schwaab moest worden vervangen en dat linksback Angeliño een contract had met een terugkoopclausule van Manchester City.

Begin juli kwam Antonio Latorre (Lato) van Valencia, niet fit dus. De linksbenige Franse verdediger Olivier Boscagli (OGC Nice) tekende pas medio juli en vorige week deed Timo Baumgartl dat ook, een verdediger van VfB Stuttgart die nog geen groepstraining had meegedaan. Dat was twee dagen voor het duel om de Johan Cruijff Schaal. Intussen ligt PSV uit de Champions League, moet het zich zien te plaatsen voor de Europa League, verloor het de Cruijff Schaal en liep het in de Eredivisie averij op.

Ook Ajax won niet bij Vitesse, maar Erik ten Hag had wel een volwaardig elftal en internationals op de bank. Dat heeft niet alleen met geld te maken, ook met kennis van de markt, doortastendheid, lef en ervaring. PSV moet uitkijken dat Ajax de club niet alleen sportief en financieel passeert, maar ook op beleidsmatig niveau steeds verder wegloopt.

Bekijk hier al onze video's
Meer PSV
Meer over PSV
Meer Ajax
Meer over Ajax
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.