Ajax baalt van 'schandalige' KNVB

Reacties

Naast alle besluiten die vrijdag door de KNVB werden genomen, kwam ook het solidariteitsfonds opnieuw ter sprake. Uiteraard gingen de ogen weer massaal naar Amsterdam waar de Ajax-directie duidelijk maakte dat de voetbalwereld niet hoeft te rekenen op de 25 procent uit Champions League-gelden, het voorstel waar eerder AZ al mee kwam.

Ajax baalt van 'schandalige' KNVB
© Pro Shots

'Het bestuur betaald voetbal is van mening dat in deze moeilijke tijden voor het Nederlandse (betaald) voetbal eenheid en solidariteit erg belangrijk zijn. Mede om die reden is het bestuur de mening toegedaan dat de betaaldvoetbalorganisaties, die op grond van het besluit van het bestuur betaald voetbal zullen deelnemen aan de Europese clubcompetities, de zware morele verplichting hebben om een gedeelte van de gelden die zij ontvangen in verband met deze deelname, te verdelen onder alle betaaldvoetbalorganisaties.'

Dit was een alinea in de brief van de KNVB aan de clubs die in al het geweld wat er daarna plaatshad, een beetje ondersneeuwde. Niettemin zette die passage kwaad bloed bij Ajax, dat het 'schandalig' vond dat ook de bond eerst naar de club uit Amsterdam keek, zonder zelf te hebben gelobbyed in Den Haag bij de overheid.

Na de even memorabele als bizarre stemming van vrijdag is de verdeeldheid tussen de clubs er niet minder op geworden. Achter de schermen staan de verhoudingen tussen Ajax en enkele andere clubs (waaronder AZ, mede om het eerder gedane voorstel) behoorlijk op scherp. Nu al kan de voetbalwereld er zeker van zijn dat de 25 procent bijdrage in het voorstel van de Alkmaarders waaraan de KNVB vrijdag ook memoreerde er niet gaat komen van Ajax. In de gedane voorstellen kan het voorkomen dat als Ajax de groepsfase van de Champions League haalt, het meer betaalt aan solidariteit dan AZ, PSV, Feyenoord en Willem II bij elkaar.

Niet alleen vinden ze in Amsterdam dat er vrijdag te makkelijk werd gesteld dat Ajax wél de eerste plaats, maar niet het kampioenschap kreeg, ook stak het directeur Edwin van der Sar dat er door Eric Gudde wel aan het voorstel van AZ werd gerefereerd, maar dat een eerder initiatief van Ajax niet eens werd genoemd.

Eigen vermogen
Ajax wilde eenmalig een miljoenenbedrag in een noodfonds storten omdat clubs die problemen hebben met de liquiditeit dat nu nodig hebben en niet straks. Daar werd niet op gereageerd.

Inmiddels is duidelijk dat Ajax goed moet kijken naar de eigen financiën, hoewel het een bedrag van 62 miljoen euro in kas heeft en een eigen vermogen van 260 miljoen euro - dat vooral in spelers en gebouwen zit. Nu de kans steeds groter wordt dat er voorlopig zonder publiek moet worden gevoetbald, loopt Ajax miljoenen euro's mis. Een seizoen zonder publiek kost de Amsterdammers rond de 55 miljoen euro.

Nog altijd is Ajax bereid mee te denken en geld te stoppen in een solidariteitsfonds, maar wel binnen de grenzen die het zelf bepaalt.

Reconstructie historische voetbaldag: 'Het leek wel Expeditie Robinson'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Ajax
Meer over Ajax
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.