Ajax, AZ en Vitesse in koker voor loting

Reacties

Het WK in Rusland is nog geen week oud en nog niet eens alle landen zijn in actie gekomen, maar voor drie Nederlandse clubs begint dinsdag het Europese seizoen al. Ajax neemt deel aan de loting voor de tweede voorronde van de Champions League. AZ en Vitesse zijn een dag later aan de beurt voor de Europa League.

Ajax, AZ en Vitesse in koker voor loting

Als niet-kampioen neemt Ajax deel aan de leagueroute van de voorronde van de Champions League. In totaal komen hierin tien clubs uit, die twee tickets voor het hoofdtoernooi verdelen. Ajax meldt zich in de tweede voorronde, waarvan het eerste duel al op 24 of 25 juli wordt afgewerkt en waarvoor dinsdag vanaf 12.00 uur wordt geloot in Nyon (inmiddels is bekend dat het onderdeel van de loting waarin Ajax aan bod komt om 14.00 uur start). De hoofdstedelingen beginnen hun Europese campagne tegen PAOK Saloniki of Sturm Graz.

Als Ajax de tweede voorronde overleeft, dan treft het een ronde later mogelijk Fenerbahçe of Spartak Moskou, al is dat ook weer afhankelijk van de uitslagen in de tweede voorronde. Loopt alles volgens 'verwachting', dan nemen Benfica, FC Basel, Dinamo Kiev en Ajax deel aan de play-offs, waarbij Benfica en FC Basel een geplaatste status genieten bij de loting.

Overleeft Ajax de tweede voorronde, dan mag het zich bij een nederlaag in de derde of vierde voorronde in elk geval opmaken voor een optreden in de groepsfase van het Europa League-toernooi. Gaat Ajax al meteen onderuit tegen PAOK of Sturm Graz, dan wacht een herkansing in de derde voorronde van de Europa League.

AZ en Vitesse
Beide clubs melden zich in de tweede voorronde van de Europa League, die op 26 juli van start gaat. AZ heeft een hoge coëfficiënt, waardoor het vermoedelijk in elk stadium van de kwalificaties geplaatst is bij de loting. Voor Vitesse geldt dit alleen in de tweede voorronde, waarvoor woensdag vanaf 13.00 uur de loting plaatsvindt in Nyon.

PSV
De landskampioen begint 'pas' op 21 of 22 augustus aan het Europese seizoen - anno 2018 is dat bijzonder laat voor een Nederlandse club. Aanvankelijk zou PSV instromen in de derde voorronde van de kampioenenroute, maar omdat Champions League-winnaar Real Madrid zich ook via de eigen competitie plaatste voor de nieuwe editie van het miljardenbal wordt het een en ander geschoven met tickets. Een van de gevolgen is dat PSV instroomt in de play-offs. Hierin worden vier tickets vergeven.

PSV geniet bij de loting van 6 augustus sowieso een beschermde status, zodat het op papier wordt gekoppeld aan een zwakkere club. Als clubs in de eerdere voorrondes hun favorietenrol waarmaken, stuiten de Eindhovenaren op APOEL Nicosia, Legia Warschau, NK Maribor of Young Boys. Zwaargewichten als Celtic of Red Bull Salzburg zal PSV sowieso niet tegenkomen. Mochten de Eindhovenaren stranden in de play-offs, dan nemen ze deel aan de groepsfase van de Europa League. PSV is met andere woorden tot minimaal begin december Europees actief. Geen enkele andere Nederlandse club heeft die garantie.

Feyenoord
KNVB-bekerwinnaar Feyenoord had even de hoop op een start in de groepsfase van de Europa League, maar moet zich door de triomf van Atlético Madrid ten koste van Olympique Marseille in de finale van de Europa League van dit seizoen definitief melden in de derde voorronde. De Rotterdammers zijn bij de loting van 23 juli in elk geval geplaatst, waardoor ze clubs als Sevilla en Zenit Sint-Petersburg vermijden. Op papier is het Istanbul Basaksehir van ex-Feyenoorder Eljero Elia de zwaarst mogelijke opponent. Het is nog niet duidelijk of Feyenoord in een eventuele play-offs geplaatst is bij de loting.

Club: Toernooi: Eerste duel: Eerste loting:
PSV CL (play-offs) 21 of 22 augustus 6 augustus
Ajax CL (tweede voorronde) 24 of 25 juli 19 juni
Feyenoord EL (derde voorronde) 9 augustus 23 juli
AZ EL (tweede voorronde) 26 juli 20 juni
Vitesse EL (tweede voorronde) 26 juli 20 juni
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.