Aftellen naar WK 2018: 'schandaalspits' schiet opeens uit zijn slof

Reacties

VI telt af tot de aftrap van het 21ste WK, vandaag over 56 dagen. Elke dag brengen we een bijzonder feitje uit de 88-jarige WK-historie over het voetlicht én stellen we een uitdagende quizvraag, waarop we in de volgende aflevering het antwoord geven.

Aftellen naar WK 2018: 'schandaalspits' schiet opeens uit zijn slof

Na ruim 56 minuten brak Paolo Rossi de score open tijdens de WK-finale van 1982. De goaltjesdief profiteerde van een tijdelijk gebrek aan organisatie in de defensie van West-Duitsland - vlak daarvoor had Italië een vrije trap snel genomen - en kopte raak uit een voorzet van Claudio Gentile. Met zijn treffer plaveide Rossi de weg voor een 3-1 overwinning.

Het mocht een wonder heten dat Rossi überhaupt deelnam aan de mondiale eindronde, want de spits was pas vlak voor het toernooi inzetbaar nadat hij terugkeerde van zijn tweejarige schorsing wegens zijn (vermeende) aandeel in Totonero, een matchfixingzaak die het Italiaanse voetbal begin jaren tachtig in zijn greep hield. Bondscoach Enzo Bearzot nam Rossi echter gewoon mee naar de eindronde in Spanje en liet de aanvaller zelfs staan toen hij niet scoorde in de groepsfase en volgens journalisten als een geest rondwaarde op het veld.

Rossi's 1-0 in de WK-finale van 1982:

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Zelden zal een coach zó zijn gelijk hebben gehaald als Bearzot in de zomer van 1982. Het was aan Rossi's hattrick tegen Brazilië te danken dat de Italianen de waarschijnlijk zwaarste WK-poule ooit (met ook nog Argentinië) overleefden. In de halve eindstrijd velde de superspits Polen met twee goals, waarna hij in de finale dus de score openbrak.

De WK-finale tegen West-Duitsland was meteen het laatste optreden van Rossi op een mondiale eindronde. In 1986 maakte de aanvaller wel deel uit van de selectie, maar kwam hij wegens een gebrek aan fitheid niet in actie. Een jaar daarvoor had Rossi nog wel zijn erelijst min of meer gecompleteerd met het winnen van de Europa Cup I met Juventus. Al zal die avond in Brussel voor altijd in het teken staan van het Heizeldrama.

QUIZVRAAG: Welke speler die in 1982 het WK won met Italië was tijdens het EK Vrouwen van 2017 de bondscoach van de Italiaanse vrouwenploeg?

ANTWOORD QUIZVRAAG 18 APRIL: De 39-jarige Rafael Márquez is sinds het WK 2014 al wel in het bezit van een ander WK-record. Welk record is dat? Op vier achtereenvolgende WK's aanvoerder van een land.

Meest trefzekere Italianen in de WK-historie:

Speler Goals WK's
Roberto Baggio 9 1990, 1994, 1998
Paolo Rossi 9 1978, 1982
Christian Vieri 9 1998, 2002
Salvatore Schillaci 6 1990
Alessandro Altobelli 5 1982, 1986
Silvio Piola 5 1938
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.