Aftellen naar WK 2018: kampioenen met een vlekje

VI telt af tot de aftrap van het 21ste WK, vandaag over 54 dagen. Elke dag brengen we een bijzonder feitje uit de 88-jarige WK-historie over het voetlicht én stellen we een uitdagende quizvraag, waarop we in de volgende aflevering het antwoord geven.

Om vele redenen is het WK 1954 bijzonder. Het doelpuntengemiddelde van 5,38 per wedstrijd zal voor altijd ongeëvenaard blijven - tenzij de spelregels danig op de schop worden genomen. Dan was er nog de primeur van de televisiebeelden én het rare systeem in de groepsfase, waar twee vooraf 'beschermde' landen elkaar ontliepen.

Tevens was het WK 1954 het eerste mondiale eindtoernooi waarop de uiteindelijke wereldkampioen een nederlaag leed. En niet zo'n kleine ook. West-Duitsland ging in de groepsfase met liefst 8-3 ten onder tegen Hongarije, de huizenhoge favoriet voor de eindzege. De reputatie van Ferenc Puskás en de zijnen was zó groot dat bondscoach Sepp Herberger van West-Duitsland verschillende spelers rust gaf met het oog op de in zijn ogen onvermijdelijke play-off tegen Turkije.

West-Duitsland won die barragewedstrijd en zette vervolgens als underdog ook Joegoslavië en Oostenrijk opzij. Die Mannschaft arrangeerde zo een nieuwe ontmoeting met Hongarije, dat deze keer onder de druk bezweek. Later zijn er nog drie teams bijgekomen die ondanks een nederlaag afstevenden op de wereldtitel: West-Duitsland (1974), Argentinië (1978) en Spanje (2010). Opmerkelijk genoeg rekenden al deze teams af met Nederland in de finale.

QUIZVRAAG: Welk land kreeg het voor elkaar om in twee wedstrijden zestien goals te incasseren op het WK 1954?

ANTWOORD QUIZVRAAG 20 APRIL: Brazilië won de Confederations Cup in 1997 door in de finale met 6-0 te winnen. Romário en Ronaldo scoorden allebei drie keer. Wie was de tegenstander? Australië