Aftellen naar WK 2018: iconisch commentaar bij een sensatie

Reacties

VI telt af tot de aftrap van het 21ste WK, vandaag over 52 dagen. Elke dag brengen we een bijzonder feitje uit de 88-jarige WK-historie over het voetlicht én stellen we een uitdagende quizvraag, waarop we in de volgende aflevering het antwoord geven.

Aftellen naar WK 2018: iconisch commentaar bij een sensatie

België fabriceerde in zijn twaalf WK-deelnames 52 goals, een mager gemiddelde van 4,33 treffers per mondiale eindronde. Met vijf doelpunten is Marc Wilmots de meest productieve Belg op een WK. De latere bondscoach nam zowel in 1998 als in 2002 het eerste doelpunt van De Rode Duivels voor zijn rekening, zoals Marc Degryse dat in 1990 en 1994 had gedaan.

De meest memorabele Belgische WK-goal is waarschijnlijk die van Erwin Vandenbergh in 1982. Dankzij het rake schot van de toenmalige aanvaller van Lierse SK kregen onze zuiderburen titelverdediger Argentinië met 1-0 op de knieën. De defensie van de Zuid-Amerikanen liet zich in aanloop naar de goal volledig verrassen door een pass van Franky Vercauteren.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Vandenbergh zou uiteindelijk slechts twee WK-doelpunten maken. Na zijn treffer tegen Mexico in het eerste duel van het toernooi van 1986 verliet de aanvaller het Belgische kamp wegens een blessure. Zonder Vandenbergh zouden De Rode Duivels tot de halve eindstrijd reiken. Zo piekte de spits die liefst zes keer topscorer van België werd slechts eenmaal op het hoogste podium.

Zijn goal tegen Argentinië zorgde wel voor een van de mooiste frases in de geschiedenis van voetbalcommentaar. 'Daar is 'em, daar is 'em', brulde de iconische Rik De Saedeleer.

QUIZVRAAG: Op welk WK zei Rik De Saedeleer het volgende? 'Hij moet zich inmiddels in zijn thuisland wanen, zoals er op hem geschoten wordt?'

ANTWOORD QUIZVRAAG 22 APRIL: Op één front troeft Rusland de Sovjet-Unie wel af wat de WK-historie betreft: de topscorer. Die van de Russen maakte er meer (zes) dan die van de Sovjets (vijf). Welke speler zoeken we? Oleg Salenko.

Belgen met meeste WK-doelpunten:

Speler Goals Eindtoernooien
Marc Wilmots 5 1998, 2002
Jan Ceulemans 4 1986, 1990
Léopold Anoul 3 1954
Nico Claesen 3 1986
Enzo Scifo 3 1986, 1990
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.