Aftellen naar WK 2018: hoe Cruijff en Pelé aan hun rugnummer kwamen

Reacties

VI telt af tot de aftrap van het 21ste WK, vandaag over 22 dagen. Elke dag brengen we een bijzonder feitje uit de 88-jarige WK-historie over het voetlicht én stellen we een uitdagende quizvraag, waarop we in de volgende aflevering het antwoord geven.

Aftellen naar WK 2018: hoe Cruijff en Pelé aan hun rugnummer kwamen

Op de WK's in de twintigste eeuw mochten bondscoaches niet meer dan 22 spelers opnemen in hun definitieve selectie, inmiddels is het aantal opgetrokken naar 23. In de landen die zich hebben geplaatst is het in de aanloop naar het eindtoernooi een leuk gezelschapsspel: voorspel de volledige selectie, als het even kan inclusief rugnummers.

Al sinds 1954 worden rugnummers gehanteerd en bij het tweede toernooi dat dit gebeurde ging het faliekant mis. De Braziliaanse delegatie vergat namelijk de rugnummers mee te sturen met het definitieve keurkorps, waardoor een FIFA-bobo zelf maar een logische indeling probeerde te maken. Het relatief onbekende talent Pelé kreeg rugnummer 10 en eerste doelman Gilmar ontving nummer 3.

In 1966 had Pedro Araya uit Chili de primeur van de eerste veldspeler op een WK met rugnummer 1. De Chilenen wilden eens wat anders en besloten de rugnummers toe te kennen op basis van het alfabet. Hetzelfde deed Oranje in 1974, al werd een uitzondering gemaakt voor Johan Cruijff. De sterspeler van het team speelde daarom gewoon met zijn nummer 14 op de rug in plaats van - volgens het alfabet - nummer 1. Dit nummer ging naar Ruud Geels, die geen minuut speelde en daarom niet behoort tot de driekoppige club van veldspelers die met nummer 1 op de rug speeltijd kregen op een WK. Naast Araya maken de Argentijnen Norberto Alonso (1978) en Osvaldo Ardiles (1982) hier deel van uit.

In 1978 moest Osvaldo Ardiles (rechts) nog met rugnummer 2 genoegen nemen.
In 1978 moest Osvaldo Ardiles (rechts) nog met rugnummer 2 genoegen nemen.

Bondscoach Andy Roxburgh van Schotland toonde zich in 1990 origineel. Hij liet de rugnummers afhangen van het aantal gespeelde interlands: hoe meer caps, hoe lager het nummer. Een uitzondering werd gemaakt voor doelman Jim Leighton, die nummer 2 had moeten krijgen maar speelde met nummer 1. Veel meer foefjes met nummers zijn er niet geweest in de WK-historie; de FIFA staat dan ook weinig frivoliteiten toe. Ook komende zomer verordonneert de wereldvoetbalbond dat de nummers gewoon moeten lopen van 1 tot en met 23 en dat een van de keepers het nummer 1 krijgt.

QUIZVRAAG: Argentinië keek in 1978, 1982 en 1986 bij het indelen van de rugnummers naar het alfabet. Welk rugnummer had Diego Maradona in 1982 eigenlijk moeten krijgen in plaats van zijn geliefde nummer 10?

ANTWOORD QUIZVRAAG 22 MEI: Sinds de hattrick van Gabriel Batistuta tegen Jamaica in 1998 maakten nog maar vijf andere spelers drie goals in één WK-duel. Wie zijn dat? Miroslav Klose, Pauleta, Gonzalo Higuaín, Thomas Müller en Xherdan Shaqiri

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.