Aftellen naar WK 2018: de primeur van Kroos

Reacties

VI telt af tot de aftrap van het 21ste WK, vandaag over 18 dagen. Elke dag brengen we een bijzonder feitje uit de 88-jarige WK-historie over het voetlicht én stellen we een uitdagende quizvraag, waarop we in de volgende aflevering het antwoord geven.

Aftellen naar WK 2018: de primeur van Kroos

Toni Kroos, die tijdens het WK 2014 het shirt met rugnummer 18 droeg, werd vier jaar geleden de eerste in Oost-Duitsland geboren speler die het WK won. Op 4 januari 1990 zag de latere speler van Bayern München en Real Madrid het levenslicht in Greifswald. Kroos maakte in 2010 al deel uit van de WK-selectie van Die Mannschaft. Moest hij in Zuid-Afrika nog genoegen nemen met een rol als invaller, in Brazilië was hij niet weg te denken uit het elftal van Duitsland.

Kroos kroonde zich in 2014 tot assistkoning van het WK. Met vier passes voorafgaand aan een doelpunt troefde de middenvelder Juan Cuadrado, Karim Benzema en André Schürrle af. Ondanks al zijn prestaties is het de vraag of Kroos de beroemdste in Oost-Duitsland geboren WK-speler is.

Voor oudere voetballiefhebbers is dat waarschijnlijk sowieso nog steeds Jürgen Sparwasser. De icoon van 1. FC Magdeburg besliste op het WK 1974 het politiek beladen duel met West-Duitsland en loodste de DDR daarmee naar de tweede ronde. Daarin viel in een poule met Nederland, Brazilië en Argentinië logischerwijs het doek.

De goal van Jürgen Sparwasser tegen West-Duitsland:

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Het waren de hoogtijdagen van het Oost-Duitse voetbal, want in het voorjaar van 1974 had 1. FC Magdeburg al beslag gelegd op de Europa Cup II door in de finale AC Milan terug te wijzen met 2-0, met Sparwasser in de basis. Doordat de DDR zich nooit meer plaatste voor het WK kon de middenvelder nimmer meer uitblinken op het hoogste podium. Het gerucht deed lange tijd de ronde dat Sparwasser een leven vol luxe leidde in Oost-Duitsland, maar zelf ontkende de legendarische speler zulke verhalen altijd. Sparwasser vluchtte een jaar voor de val de Berlijnse Muur naar West-Duitsland, waar zijn trainersloopbaan nooit echt van de grond kwam.

QUIZVRAAG: Wie was op het WK 1998 de speler met de meeste assists?

ANTWOORD QUIZVRAAG 26 MEI: In de gehele historie gebeurde het vier keer dat een land wereldkampioen werd buiten het eigen continent (Noord- en Zuid-Amerika als één gerekend). Wie presteerden dat? Brazilië (1958), Brazilië (2002), Spanje (2010) en Duitsland (2014)

Spelers met meeste interlands voor Oost-Duitsland

Speler Caps
Joachim Streich 102
Hans-Jürgen Dörner 100
Jürgen Croy 94
Konrad Weise 86
Eberhard Vogel 74
Bernd Bransch 72
Peter Ducke 68
Martin Hoffmann 66
Lothar Kurbjuweit 66
Ronald Kreer 65
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.