Aftellen naar WK 2018: de pijnlijke WK-historie van Mexico

Reacties

VI telt af tot de aftrap van het 21ste WK, vandaag over 91 dagen. Elke dag brengen we een bijzonder feitje uit de 88-jarige WK-historie over het voetlicht én stellen we een uitdagende quizvraag, waarop we in de volgende aflevering het antwoord geven.

Aftellen naar WK 2018: de pijnlijke WK-historie van Mexico

De even fraaie als late gelijkmaker van Wesley Sneijder in de achtste finale van het WK 2014 tegen Mexico leidde niet alleen een heroïsche comeback van Oranje in, maar was ook de 91ste tegengoal van El Tri in de WK-historie. Omdat Klaas-Jan Huntelaar er uit een strafschop - na een door heel Mexico vervloekte duikeling van Arjen Robben - nog één bijmaakte, werden de Mexicanen voor de zesde keer op rij uitgeschakeld in de achtste finale.

Hoewel dat een prestatie op zich is – sinds het WK 1994 kunnen verder alleen Brazilië en Duitsland zeggen dat ze steevast bij de beste zestien landen van de wereld hoorden – doet het in Mexico pijn dat het alleen als gastland twee keer (in 1970 en 1986) tot de laatste acht reikte en verder grossierde in vroege uitschakelingen. Daardoor is de WK-historie van de voetbalgekke natie er vooral een van negatieve uitschieters.

Zo is Mexico het land met de meeste nederlagen (25) in de WK-historie, heeft alleen Zuid-Korea een iets slechter doelsaldo (-36 om -35) en kregen alleen Duitsland (121) en Brazilië (102) meer tegengoals. Schrale troost is dat behalve die twee landen alleen Italië en Argentinië vaker meededen aan een WK (Mexico was vijftien keer van de partij), maar er mag ook niets anders worden verwacht van de grootmacht in de CONCACAF-regio.

Ook voor het WK in Rusland plaatste Mexico zich relatief eenvoudig en daardoor is het alweer voor de zevende keer op rij van de partij. Ook dit keer dreigt het scenario van uitschakeling in de achtste finale. In Groep F lijkt de tweede plek achter Duitsland het hoogst haalbare en is een koppeling aan Brazilië – de waarschijnlijke winnaar van Groep E – het logische vervolg. Of breken PSV'er Hirving Lozano en zijn ploeggenoten met de historie?

QUIZVRAAG: Welke Mexicaanse keeper heeft samen met Lothar Matthäus en Gianluigi Buffon het record van meeste WK-deelnames (vijf) in handen?

ANTWOORD 14 MAART: Wie is de enige speler die dit decennium een eigen doelpunt maakte in de knock-outfase van een WK? Joseph Yobo

De WK-vloek van Mexico: achtste finale als eindstation


WKTegenstanderUitslagGoals MexicoGoals tegenstander
1994Bulgarije1-1*García AspeStoitchkov
1998Duitsland1-2L. HernándezKlinsmann, Bierhoff
2002VS0-2 McBride, Donovan
2006Argentinië1-2 n.v.MárquezCrespo, Maxi Rodríguez
2010Argentinië1-3J. HernándezTévez (2), Higuaín
2014Nederland1-2Dos SantosSneijder, Huntelaar

* = Mexico verliest na strafschoppen (1-3)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.