Aftellen naar het EK 2012: 31 wedstrijden tot de winnaar

Voetbal International telt dagelijks met een opmerkelijke statistiek af naar de start van het EK 2012 in Polen en Oekraïne op 8 juni, vandaag over 31 dagen.

Aftellen naar het EK 2012: 31 wedstrijden tot de winnaar

Op 8 juni aanstaande om 18.00 uur zetten Polen en Griekenland met een onderling treffen het Europese kampioenschap in beweging. Het is de eerste wedstrijd van in totaal 31 ontmoetingen. Op 1 juli wordt de laatste wedstrijd gespeeld: de finale in Kiev.

In vier poules met elk vier deelnemers zullen allereerst de 24 poulewedstrijden worden afgewerkt. De nummers een en twee van elke poule zullen doorgaan naar de kwartfinale. De vier winnaars treffen elkaar in de halve finale en de zegevierende landen in deze wedstrijden zullen in de finale bepalen wie zich de komende vier jaar Europees kampioen mag noemen. Een strijd om de derde plaats wordt niet gespeeld.

Het EK begon in 1960 met vier deelnemers. Na de halve finale volgden de finale en de strijd om het brons. Dit format werd gehandhaafd tot 1976. In 1980 deden voor het eerst acht landen mee, verdeeld over twee poules. De winnaars van de poule speelden de finale. De nummers twee vochten om het brons.

Vier jaar later (1984) troffen de winnaars van de poules de nummers twee in de halve finale. Tot en met het EK 1992 werd deze toernooivorm gebruikt. In 1996 waren er zestien deelnemers en werd voor het speelschema gekozen dat nu nog steeds bruikbaar is. In 2016 zullen 24 landen deelnemen aan de eindronde.

Klik op onderstaand beeld voor een grotere weergave <br /><br />

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen