Afrika Cup raakt met gastland Egypte opnieuw topfavoriet kwijt

Reacties

De ene na de andere titelfavoriet sneuvelt op het toernooi om de Afrika Cup. Na Marokko en titelhouder Kameroen ging het zaterdagavond mis voor gastland Egypte, dat werd uitgeschakeld door Zuid-Afrika.

Afrika Cup raakt met gastland Egypte opnieuw topfavoriet kwijt
Egypte
Egypte
0 - 1
Zuid-Afrika
Zuid-Afrika

En dus blijft de droom van Lars Veldwijk in leven. Na drie korte invalbeurten in de groepsfase hoopte de spits van Sparta Rotterdam zaterdagavond eens in de basis te mogen beginnen bij Zuid-Afrika. Bondscoach Stuart Baxter gaf tegen Egypte echter toch weer de voorkeur aan Lebo Mothiba in de punt van de aanval en dat betekende dat Veldwijk opnieuw op de bank moest beginnen. Vanaf die positie zag hij zijn ploeg een goede eerste helft spelen.

Gastland Egypte heeft te maken met een immense druk en dat geldt vooral voor sterspeler Mohamed Salah. Hij kreeg in de vierde minuut wel de eerste goede kans van de wedstrijd, maar kon verder het verschil niet maken. Zuid-Afrika was in de eerste helft de gevaarlijkste ploeg en vooral Percy Tau liet zich gelden. De aanvaller kreeg het niet voor elkaar om de Egyptsche doelman Mohamed Elshenawy te passeren.

Twaalf minuten in de tweede helft kreeg Egypte dé kans om op voorsprong te komen. Salah bediende Mahmoud Trezeguet, maar zijn schot was matig en ging recht op doelman Ronwen Williams af. Aan de overkant miste Thulani Hlatshwayo een grote kopkans, waarna de wedstrijd op een doelpuntloos gelijkspel leek af te stevenen. Na een geweldige aanval wist Zuid-Afrika het scorebord in de slotfase echter toch in beweging te krijgen.

Zeven minuten voor het verstrijken van de reguliere speeltijd kwam Zuid-Afrika er bij een tegenaanval razendsnel uit. Mothiba speelde Thembinkosi Lorch vrij en oog in oog met keeper Elshenawy maakte hij geen fout in de afronding. Het Cairo Stadium viel stil en tot de enorme teleurstelling van de fans slaagde Egypte er niet in om nog op gelijke hoogte te komen. Diep in blessuretijd mocht Veldwijk nog even invallen en zo vierde hij het Zuid-Afrikaanse feestje op het veld mee. De Afrika Cup is weer een vooraf getipte topfavoriet voor de eindzege kwijt. 

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.