Afgedwaalde Sigthórsson geeft teken van leven tijdens interlandbreak

Reacties

Zijn naam wordt niet vergeten, maar de recente ontwikkelingen in de loopbaan van Kolbeinn Sigthórsson zullen niet bij iedereen bekend zijn. De spits tobt de laatste jaren met zichzelf en zijn lichaam. In de interlandperiode flonkerde de IJslander echter ineens weer.

Afgedwaalde Sigthórsson geeft teken van leven tijdens interlandbreak

Zaterdag mocht Sigthórsson in de basis beginnen voor de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Moldavië. Na een halfuur spelen opende hij de score met zijn 24ste doelpunt als international: na terugleggen van Jón Dadi Bodvarsson schoot hij met links binnen. Het was zijn eerste doelpunt in een officiële interland sinds juli 2016 en haalde het gewicht van zijn schouders.

Inmiddels staat Kolbeinn Sigthórsson op 52 interlands en 25 doelpunten.
Inmiddels staat Kolbeinn Sigthórsson op 52 interlands en 25 doelpunten.

'Scoren is altijd fijn', zei Sigthórsson na afloop. 'Het was al een tijd geleden dat ik dat hier had gedaan en het voelt nog net zo goed als voorheen. Het gebeurde ook op een belangrijk moment, want we begonnen niet goed. Dankzij dat doelpunt kregen we meer rust in ons spel.'

Sigthórsson gaf in de tweede helft zelf aan dat hij gewisseld wilde worden. 'Ik voelde me niet meer zo fit, een kwartier na rust. Het was gepast om plaats te maken.'

Scoren als invaller
Drie dagen later nam Sigthórsson plaats op de bank tegen Albanië, maar liet hij bondscoach Erik Hamrén weer zien dat hij het nog in zich heeft. Bij een 2-1 achterstand bracht Hamrén de spits binnen de lijnen, precies op het moment dat IJsland mocht aanleggen voor een vrije trap.

De bal werd ingebracht, weggekopt en opnieuw naar voren getikt, waarna Sigthórsson met succes uithaalde. Met zijn eerste balcontact bracht hij zijn land weer op gelijke hoogte. Daarmee heeft de voormalig spits van AZ en Ajax winst geboekt tijdens de interlandperiode. Als er iets is dat hij heeft geleerd, is het dat hij nog steeds meekan op niveau.

'Dit is hoe het zou moeten zijn. Ik voel me goed en wanneer ik beter in vorm ben, zullen er meer doelpunten volgen', sprak Sigthórsson dankbaar na de interlands. Hij repte er met geen woord over, maar stiekem zal de aanvaller gekeken hebben naar de eeuwige ranglijst van doelpuntenmakers bij IJsland. Hij staat nu dusdanig dicht bij Eidur Gudjohnsen, dat het niet meer de vraag is óf, maar wanneer hij zijn illustere landgenoot passeert.

Topscorers aller tijden bij IJsland

Naam Aantal doelpunten
Eidur Gudjohnsen 26
Kolbeinn Sigthórsson* 25
Gylfi Sigurdsson* 21
Ríkhardur Jónsson 17
Alfred Finnbogason* 15
Ríkhardur Dadason 14
Arnór Gudjohnsen 14

* Speler is nog actief als IJslands international

Het is een vooruitzicht dat Sigthórsson blij zal maken en hoop zal geven. Want de periode die achter hem ligt is donker. In maart van dit jaar kwam er een einde aan een treurig hoofdstuk in zijn loopbaan. Het Franse Nantes gooide met goedkeuring van de spits diens contract door de versnipperaar, waarna Sigthórsson vrij was om te gaan en staan waar hij wilde. De aanvaller tekende een paar weken later een contract voor tweeënhalf jaar bij AIK Solna in Zweden.

Zwaar verblijf bij Nantes
Zijn verblijf bij Nantes kenmerkte zich door een aaneenschakeling van mislukkingen. Nadat hij Ajax verruilde voor de Fransen speelde hij in bijna vier jaar tijd maar krap dertig wedstrijden voor de club. Liesklachten, een knieblessure, een schop op zijn enkel, een nieuwe knieblessure en terugkerende liesproblemen hielden hem aan de kant in tientallen duels.

Sigthórsson speelde amper nog bij Nantes en mocht op huurbasis vertrekken naar Galatasaray, dat hem eerder al op wilde halen bij Ajax. De samenwerking werd een complete mislukking en al halverwege het 2016/17 stuurden de Turken hem terug naar Frankrijk, zonder dat Sigthórsson zijn debuut had gemaakt.

Kolbeinn Sigthórssons verblijf bij Galatasaray mondde uit in een deceptie.
Kolbeinn Sigthórssons verblijf bij Galatasaray mondde uit in een deceptie.

De desillusie was groot bij de aanvaller: in Nantes zat hij op een dood spoor, het verblijf in Turkije was op niets uitgelopen en nog steeds speelden blessures hem parten. In de tweeënhalf jaar die volgde stond Sigthórsson zo goed als stil en kwam hij tot niet meer dan 23 minuten competitievoetbal. Het enige dat hij nog had waren zijn minuten bij de nationale ploeg.

In maart dit jaar kwamen Nantes en de spits overeen dat het beter was te stoppen met de samenwerking. Sigthórsson voegde zich een paar weken later transfervrij bij AIK Solna. Sindsdien komt hij weer regelmatig in actie, scoorde hij twee keer in elf wedstrijden en kreeg Hamrén hem beter in het vizier. Met een basisplaats bij IJsland als beloning en twee treffers als bekroning. Vanaf hier kan het alleen maar beter worden.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer IJsland
Meer over IJsland
Meer EK-kwalificatie
Meer over EK-kwalificatie
Meer K. Sigþórsson
Meer over K. Sigþórsson
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.