Advocaat vaak matig tegen PSV, Zoet in spoor Van der Sar

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Na een dagje rust gaat de competitie zaterdagavond verder met liefst vijf wedstrijden, waaronder het bezoek van koploper PSV aan Sparta Rotterdam.

Advocaat vaak matig tegen PSV, Zoet in spoor Van der Sar

HERACLES ALMELO - WILLEM II


Aftrap: 18.30 uur
Scheidsrechter:Pol van Boekel
Laatste 5 Eredivisie-duels Heracles Almelo:2 punten
Laatste 5 Eredivisie-duels Willem II:4 punten

ACTUEEL

• Na de 6-1 nederlaag van woensdag tegen NAC Breda heeft Heracles Almelo iets goed te maken. Bij Willem II is de stemming ongetwijfeld beter na de 3-0 overwinning op VVV-Venlo.

• Heracles Almelo was na 22 speelrondes de ploeg met de meeste tegengoals, liefst 49. Roda JC Kerkrade, dat later op zaterdag in actie komt, kreeg 48 doelpunten om de oren.

Thomas Meissner is goed begonnen aan zijn periode bij Willem II. Zowel in zijn eerste als in zijn tweede competitiewedstrijd was er geen speler met meer balveroveringen dan de huurling van ADO Den Haag.

Woensdag leed Heracles Almelo een pijnlijke nederlaag bij NAC Breda.

• Sinds de maand december pakte Heracles Almelo slechts zes punten in negen Eredivisie-wedstrijden. Alleen Sparta Rotterdam presteerde nog beroerder in die periode (drie punten).

Deze Eredivisie-jaargang maakte Willem II 31 doelpunten, al twee meer dan in het volledige voorbije seizoen.

Fran Sol staat op negen Eredivisie-goals dit seizoen en kan de eerste speler van Willem II in meer dan vijftien jaar worden die in achtereenvolgende seizoenen de barrière van tien treffers doorbreekt. De laatsten die dat voor elkaar kregen waren Mariano Bombarda en Denny Landzaat in 2000/01 en 2001/02.

Willem II zette VVV-Venlo opzij.

HISTORIE

• Van de vorige twaalf Eredivisie-thuiswedstrijden tegen Willem II zette Heracles Almelo er liefst acht in winst om. De Tilburgers boekten maar twee zeges en sleepten ook nog tweemaal een gelijkspel in de wacht.

'Na zes keer niet winnen, moet Heracles zich serieus zorgen maken'

• Sinds Heracles Almelo in 2005 naar de Eredivisie promoveerde, won het liefst acht van de tien thuiswedstrijden tegen Willem II, dat tussendoor even actief was in de Jupiler League.

De laatste vijf Eredivisie-edities tussen Heracles Almelo en Willem II:


SeizoenUitslag
2010/113-0
2012/134-1
2014/151-3
2015/162-1
2016/173-1

FC UTRECHT - PEC ZWOLLE


Aftrap: 18.30 uur
Scheidsrechter:Reinold Wiedemeijer
Laatste 5 Eredivisie-duels FC Utrecht:7 punten
Laatste 5 Eredivisie-duels PEC Zwolle:6 punten

ACTUEEL

• Ten koste van Sparta Rotterdam boekte FC Utrecht midweeks eindelijk zijn eerste overwinning onder het bewind van Jean-Paul de Jong. De Domstedelingen liggen op koers voor deelname aan de play-offs om Europees voetbal, hetgeen al helemaal van toepassing is op PEC Zwolle.

• Door de late goal van Lukas Görtler tijdens FC Utrecht - Sparta Rotterdam heeft dit seizoen nu elke Eredivisie-ploeg in of na de 85ste minuut van een duel gescoord.

Deze jaargang realiseerde PEC Zwolle al elf Eredivisie-zeges. In slechts twee volledige seizoenen zegevierden De Blauwvingers nog vaker, in 2014/15 (zestien overwinningen) en 2015/16 (veertien stuks).

Midweeks won FC Utrecht nipt van Sparta Rotterdam.

FC Utrecht is ongeslagen in de laatste acht officiële duels met PEC Zwolle. Nog nooit verloren de Domstedelingen negen achtereenvolgende ontmoetingen met de Zwollenaren.

Sinds speelronde tien verloor FC Utrecht maar één competitieduel, met NAC Breda (3-1). Geen ploeg leed in die periode minder verliesbeurten dan de Domstedelingen, die wel liefst zeven keer gelijkspeelden.

• In zijn laatste twee uitwedstrijden bleef PEC Zwolle zonder treffer. De laatste keer dat De Blauwvingers drie keer achtereen droogstonden buitenshuis was in het voorjaar van 2013.

PEC Zwolle kreeg dinsdag SC Heerenveen op de knieën.

HISTORIE

• Puur op basis van de historie is FC Utrecht de grote favoriet tegen PEC Zwolle. De Domstedelingen triomfeerden in elf van de vorige zeventien Eredivisie-thuiswedstrijden tegen de ploeg uit Overijssel. PEC Zwolle won maar drie keer en veroverde ook nog drie keer één punt.

De meest doelpuntrijke editie van dit duel vond plaats in het seizoen 1983/84. Destijds haalde FC Utrecht met liefst 6-2 uit tegen PEC Zwolle. Cees van Kooten zette de bezoekers die dag nog wel op voorsprong.

De laatste vijf Eredivisie-edities tussen FC Utrecht en PEC Zwolle:


SeizoenUitslag
2012/131-1
2013/141-2
2014/150-2
2015/161-0
2016/173-1

SPARTA ROTTERDAM - PSV


Aftrap: 19.45 uur
Scheidsrechter:Bas Nijhuis
Laatste 5 Eredivisie-duels Sparta Rotterdam:3 punten
Laatste 5 Eredivisie-duels PSV:15 punten

ACTUEEL

• Sparta Rotterdam - PSV is een duel tussen de hekkensluiter en de koploper. De Kasteelheren hebben FC Twente en Roda JC Kerkrade nog in het vizier, maar de achterstand op andere clubs is al vrij fors. PSV verdedigt in de laatste twaalf speelrondes een marge van zeven punten op achtervolger Ajax.

Geen club trof minder vaak doel dan Sparta Rotterdam in de eerste 22 speelrondes, slechts zeventien keer. Alle andere clubs kwamen tot minimaal 24 doelpunten.

De afgelopen drie Eredivisie-duels kreeg PSV geen tegentreffer. De laatste keer dat de Eindhovenaren dit presteerden was in september 2016.

Een razendsnelle vooruitblik op Sparta Rotterdam - PSV.

• Sinds de komst van Dick Advocaat naar Sparta Rotterdam kwamen Nick Proschwitz en Robert Mühren gezamenlijk slechts 105 minuten in actie. Beiden mogen zich nochtans nog steeds clubtopscorer noemen met drie doelpunten.

• Advocaat, die PSV in 1997 naar de landstitel leidde, staat in Eredivisie-verband voor de tiende keer tegenover de Eindhovenaren. Zijn balans is uiterst negatief met één zege (met Haarlem in het seizoen 1988/89), één gelijkspel en zeven nederlagen.

'Net als voor Cocu zijn ook voor Advocaat alleen de punten belangrijk'

Jeroen Zoet gaat in zijn 216ste Eredivisie-duel voor zijn 75ste clean sheet. De laatste keeper die hier minder wedstrijden voor nodig had, was niet de minste: Edwin van der Sar (168).

PSV pakte woensdag drie punten tegen Excelsior.

HISTORIE

• Van de vorige 52 Eredivisie-edities van Sparta Rotterdam - PSV wonnen de bezoekers er minder dan de helft: 23. Twaalf keer zegevierde de thuisploeg en zeventien confrontaties leverden geen winnaar op.

• Op 3 november 2001 won Sparta Rotterdam voor het laatst in competitieverband van PSV. Het werd toen 2-1 op Het Kasteel.

De laatste vijf Eredivisie-edities tussen Sparta Rotterdam en PSV:


SeizoenUitslag
2006/071-1
2007/081-4
2008/090-2
2009/102-3
2016/170-2

AZ - VVV-VENLO


Aftrap: 20.45 uur
Scheidsrechter:Allard Lindhout
Laatste 5 Eredivisie-duels AZ:11 punten
Laatste 5 Eredivisie-duels VVV-Venlo:10 punten

ACTUEEL

AZ probeert ten koste van VVV-Venlo de derde plaats te verstevigen. De Alkmaarders hebben zeventien punten meer dan de Limburgers, die enkele dagen na de zege op Feyenoord verloren van Willem II.

Na 22 wedstrijden staat AZ al op 46 punten, hetgeen er maar drie minder zijn dan in het volledige voorbije seizoen.

• VVV-Venlo kwam tegen Willem II voor het eerst sinds 28 oktober 2017 (toen tegen Heracles Almelo) niet tot scoren in een uitwedstrijd.

AZ boekte woensdag een klinkende zege bij FC Twente.

Marco Bizot hield dit seizoen al in negen Eredivisie-duels de nul. De laatste AZ-keeper die het plafond van tien clean sheets doorbrak was Esteban Alvarado in de jaargang 2011/12 (vijftien wedstrijden zonder tegentreffer).

Liefst zes van de laatste tien tegengoals van VVV-Venlo kwamen voort uit een doodspelmoment. Tot die reeks behoren ook de twee goals tijdens de eerste ontmoeting met AZ op 3 december.

• Vito van Crooij maakte in zijn eerste twee Eredivisie-duels twee doelpunten, maar sindsdien staat de teller op slechts één treffer in achttien wedstrijden. In zijn laatste negen optredens kwam hij zelfs helemaal niet tot scoren.

HISTORIE

• Voor de twaalfde keer staan AZ en VVV-Venlo in Eredivisie-verband tegenover elkaar in Alkmaar. De cijfers zijn pijnlijk voor de Limburgers: acht nederlagen, twee remises en slechts één zege.

In het seizoen 2007/08 ontmoetten AZ en VVV-Venlo elkaar op de eerste speeldag. Mede dankzij twee doelpunten van Ari wonnen de Alkmaarders die avond met 4-0.

De laatste vijf Eredivisie-edities tussen AZ en VVV-Venlo:


SeizoenUitslag
2007/084-0
2009/102-0
2010/116-1
2011/122-1
2012/131-2

SC HEERENVEEN - RODA JC KERKRADE


Aftrap: 20.45 uur
Scheidsrechter:Ed Janssen
Laatste 5 Eredivisie-duels SC Heerenveen:7 punten
Laatste 5 Eredivisie-duels Roda JC Kerkrade:5 punten

ACTUEEL

• Na een uitstekend begin van 2018 moest SC Heerenveen dinsdagavond zijn meerdere erkennen in PEC Zwolle. Toch maken de Friezen nog altijd kans op een plekje in de play-offs voor een Europees ticket. Opponent Roda JC Kerkrade is aardig uit de winterstop gekomen, maar zit nog altijd in de (degradatie)zorgen.

De cijfers van Denzel Dumfries, die tegen PEC Zwolle scoorde en een assist gaf, worden almaar fraaier. De verdediger is dit Eredivisie-seizoen bij negen goals direct betrokken (drie doelpunten en zes assists), oftewel bij minimaal vier meer dan iedere andere speler van SC Heerenveen.

• Roda JC Kerkrade moet het stellen zonder de geschorste Simon Gustafson, die in de slotfase van de wedstrijd tegen Ajax tegen een fatale gele kaart aanliep.

SC Heerenveen maakte in zijn laatste elf Eredivisie-wedstrijden minimaal één doelpunt. Ondanks die 'gegarandeerde productie' wonnen de Friezen maar vier van die duels.

Woensdag verloor Roda JC Kerkrade van Ajax.

• Drie van de laatste zes SC Heerenveen-doelpunten tegen Roda JC Kerkrade werden gemaakt door Henk Veerman, die alleen tegen Feyenoord (vier goals) vaker scoorde dan tegen de Limburgers.

• Van zijn laatste 23 Eredivisie-uitduels won Roda JC Kerkrade er slechts één: het treffen bij Sparta Rotterdam eerder deze jaargang.

HISTORIE

SC Heerenveen - Roda JC Kerkrade is toe aan een jubileumeditie. Voor de 25ste keer komen beide teams elkaar in Eredivisie-verband tegen in Friesland. De balans is in het voordeel van de thuisploeg (dertien zeges, negen remises en twee overwinningen voor Roda JC Kerkrade).

• Onvergetelijk was de editie van het seizoen 2005/06. SC Heerenveen won destijds in een spektakelstuk met liefst 5-4. Klaas-Jan Huntelaar scoorde tweemaal namens de Friezen.

De laatste vijf Eredivisie-edities tussen SC Heerenveen en Roda JC Kerkrade:


SeizoenUitslag
2011/124-3
2012/134-4
2013/142-2
2015/163-0
2016/173-0

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.