Advocaat moet emotionele kikkers in de kruiwagen zien te houden

Reacties

Voetbal International opent iedere week het nieuwe nummer met de VI Visie. Deze week Stef de Bont over de situatie bij FC Utrecht.

Advocaat moet emotionele kikkers in de kruiwagen zien te houden

Toen Dick Advocaat voorafgaand aan het duel bij ADO werd gevraagd of hij in de toekomst trainer wilde worden in Den Haag, was hij resoluut. In Nederland zal de Kleine Generaal nooit meer een club trainen. FC Utrecht was na het echec bij Sparta Rotterdam zijn laatste kunstje. In de Domstad lag half september een uitgelezen kans het blazoen wat op te poetsen. Utrecht bivakkeerde met een subtopwaardige selectie in de degradatiezone. De geformuleerde doelstelling (plaatsing voor play-offs Europees voetbal en mogelijk een Europa League-ticket) was erg realistisch.

Die play-offs zullen de Domstedelingen wel halen. Tot aan de uitwedstrijd tegen ADO (5-0) was FC Utrecht bezig aan een sterke reeks. Niet met groots spel, maar ruim voldoende om te winnen van clubs als NAC Breda en VVV-Venlo. Of zoals middenvelder Simon Gustafson zei: 'We spelen niet goed maar zijn gewoon erg goed in winnen.'

Het is echter geen uitgemaakte zaak dat Advocaat afscheid neemt met een Europa League-ticket. Tot aan de finale van de play-offs is er sprake van ontploffingsgevaar in Utrecht. Het zit zo: in de huidige kleedkamer heb je, naast talenten en doorsnee Eredivisie-spelers, te maken met opvallend veel opvliegende karakters, gevallen talenten, huurlingen én een combinatie van die drie.

Eerst was er Oussama Tannane, die uit het elftal werd gezet na een opstootje. Een eergevoelige huurling, die voor zijn gevoel onder zijn niveau speelde. Afgelopen zaterdag ging Timo Letschert over de schreef. Juist in de week dat de Sassuolo-huurling liet doorschemeren terug te willen naar Italië, ging hij compleet door het lint na een zwakke eerste helft in Den Haag. Het eindigde in de kleedkamer met een ordinaire scheldpartij tussen hem en de minstens zo emotionele assistent, Zeljko Petrovic.

De vraag is: wie volgt? Riechedly Bazoer, die na zijn eerste wisselbeurt direct liet weten verhaal te gaan halen bij Advocaat? Michiel Kramer, die weerstand oproept bij de eigen fans? Of komt er een moment dat David Jensen of Nicolas Gavory de openlijke kritiek van Advocaat beu is?

De 71-jarige trainer moet de komende weken alle emotionele kikkers in de kruiwagen zien te houden. Alleen dán is er een reële kans dat hij met opgeheven hoofd een punt kan zetten achter zijn indrukwekkende Eredivisie-carrière.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer FC Utrecht
Meer over FC Utrecht
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.