Advocaat haalt uit naar arbitrage na 'belachelijke beslissing'

Dick Advocaat heeft na afloop van FC Groningen - FC Utrecht (1-1) uitgehaald naar de arbitrage. De trainer van de uitploeg begrijpt helemaal niets van het besluit van scheidsrechter Bas Nijhuis om Simon Gustafson weg te sturen.

Na de rode kaart voor de Zweed, die doorliep op Samir Memisevic, gaf Utrecht de voorsprong uit handen. Advocaat hekelde tegenover de NOS het besluit van Nijhuis. 'Dertig mensen hebben me gebeld en dertig mensen zeggen dat het een belachelijke beslissing is. Ik heb net half gekeken en ik vond het geen rode kaart. Maar meestal heeft Nijhuis een andere mening dan de ander, dat was vandaag dus ook.'

Tot frustratie van Advocaat draaide Jeroen Manschot, hoofd van de videoarbitrage in Groningen, het besluit niet terug. 'Ik word geen vrienden meer met deze VAR, want het was dezelfde man die bij Sparta - Emmen zat', aldus Advocaat, die met Sparta degradeerde na het duel waarin Manschot in dezelfde rol geen penalty toekende aan zijn ploeg. 'Hij zal zeker niet toegeven dat hij het een keer verkeerd heeft gedaan. Dat zijn mensen die ervoor zorgen dat een ploeg kan degraderen en dan gewoon weer scheidsrechter mogen zijn.'

Toch keek de trainer ook naar zijn eigen ploeg. 'Dit was een wedstrijd die je had moeten winnen qua kansen. De eerste helft hadden we controle over de wedstrijd en daarna moet je 2-0 of 3-0 voorstaan. In de tweede helft gaat Groningen wat opportunistischer spelen, krijgen we een rode kaart en komen ze op 1-1.'

Buijs
Advocaat nam het op voor Danny Buijs, die als beginnend trainer in zwaar weer is beland bij Groningen. 'Hij moet vooral zichzelf blijven. Hij heeft het in het amateurvoetbal uitstekend gedaan en nu zit het een beetje tegen. Maar dat wil niet zeggen dat hij niet hard traint, want in de tweede helft lieten de spelers zien dat ze voor hun trainer door het vuur gaan. Die supporters tegenwoordig… geef een trainer een beetje tijd, dan kan je na afloop van het seizoen bepalen of hij goed genoeg is. Niet na vijf wedstrijden, toch?'