Advocaat gaat in discussie na zege: 'Wij zijn FC Utrecht, niet Ajax!'

Reacties

FC Utrecht is na woensdagavond bijna zeker van een plaats in de play-offs om Europees voetbal. Toch was trainer Dick Advocaat verre van tevreden na de overwinning die zijn ploeg boekte op Fortuna Sittard (2-1).

Advocaat gaat in discussie na zege: 'Wij zijn FC Utrecht, niet Ajax!'

Na afloop gaf Advocaat in gesprek met FOX Sports aan dat het spel van zijn ploeg hem niet erg hoopvol stemt voor de slotfase van de Eredivisie, als er niets verandert. 'Het ging allemaal vrij moeizaam, we hadden nog wel drie of vier keer moeten scoren toen Fortuna Sittard alle risico's ging nemen', sprak Advocaat.

'We moeten in de play-offs beter voetbal laten zien dan vandaag. We maakten vanavond gelukkig de 2-1, maar ik vond het niet overtuigend. Als we zo spelen als vanavond, dan hebben we weinig kans', aldus de trainer.

Resterend programma
FC Utrecht neemt het over tweeënhalve week op tegen Ajax en sluit de reguliere competitie daarna af met een thuiswedstrijd tegen SC Heerenveen. In die duels hoopt Advocaat een sterker team aan het werk te zien. Hij heeft er ook vertrouwen in dat dat gebeurt, zei hij tegen de NOS.

Want hoewel vorm vaak als iets ongrijpbaars wordt neergezet, gelooft Advocaat dat het zo weer kan omslaan. 'Vorm kun je binnen een uur weer terug hebben', doceert de trainer van FC Utrecht. En alles overziend is hij ook van mening dat zijn ploeg het allerminst slecht doet in de eigen competitie.

Dat FC Utrecht recent een flinke tik kreeg van ADO Den Haag (5-0) is voor de trainer totaal geen reden om pessimistisch te raken. Tot twee weken geleden zat de ploeg juist in een sterke fase, stipt Advocaat aan. 'Het verlies tegen ADO was de enige nederlaag in tien wedstrijden', werpt hij tegen. 'Jullie zoeken alleen maar het negativisme.'

'Als je tien wedstrijden speelt, waarvan je er vijf wint en vier gelijkspeelt en één verliest… dat mag, hoor. Wij zijn FC Utrecht, niet Ajax. Hoeveel punten hebben we? We hebben vijftig punten! Weet je op welke plaats we staan? Hebben we die punten soms gekregen? Want dat suggereer je. De jongens hebben qua punten een goed seizoen. We hebben ons in principe nu al gekwalificeerd, maar we weten dat we beter kunnen spelen.'

Twee treffers Kerk
Aanvaller Gyrano Kerk nam de beide doelpunten voor zijn rekening aan Utrechtse zijde. Even was er twijfel of hij de 1-0 wel maakte, of dat het een eigen doelpunt betrof van een Fortuna-speler. Zelf was Kerk er heel duidelijk over.

'Voor mijn gevoel raakte ik de bal, dat was de enige optie. Hij was ook wel mooi, vond ik', sprak de aanvaller glimlachend voor de camera van FOX Sports. Hij vijzelde zijn totaal dit seizoen op tot acht doelpunten.

Eijer teleurgesteld
Verliezend trainer René Eijer vond het jammer dat Fortuna Sittard met lege handen huiswaarts moest keren. 'Vooral omdat we goed gevoetbald hebben. Maar we hebben onszelf niet beloond. Ik kan mijn ploeg verder weinig verwijten, daar komt de teleurstelling ook vandaan', aldus Eijer.

Na afloop vertelde hij zijn spelers ook dat er met het spel van de ploeg helemaal niets mis was. 'Ik heb gezegd: het is klote voor jullie, dat je niet één punt of zelfs meer meeneemt. Safe zijn we nog niet, niet honderd procent. Maar als we zo blijven voetballen, zie ik het helemaal positief in.'

Eredivisie

Stand Eredivisie 2018/2019

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
4
AZ
34
17
7
10
64-43
+21
58
5
Vitesse
34
14
11
9
70-51
+19
53
6
FC Utrecht
34
15
8
11
60-51
+9
53
7
Heracles Almelo
34
15
3
16
61-68
-7
48
8
FC Groningen
34
13
6
15
39-41
-2
45
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.