Advocaat en Hiddink bewijzen het: grijs werkt

Reacties

Voetbal International opent iedere week het nieuwe nummer met de VI Visie. Deze week bespreekt hoofdredacteur Peter Wekking het eeuwige voetballeven van Dick Advocaat en Guus Hiddink.

Advocaat en Hiddink bewijzen het: grijs werkt

Advocaat was in 2004 net begonnen bij Borussia Mönchengladbach, toen hij met een beloftevolle dienstmededeling kwam. Dit was zijn laatste club als trainer, zei de toen 57-jarige coach. Sindsdien leidde Advocaat nog zeven andere clubs, terwijl hij zich ook nog eens zes keer verhuurde als bondscoach. En als Guus zegt dat hij naar huis komt, weet je ook: deze Hiddink blijft niet lang.

Advocaat wordt eind deze maand 71 jaar, Hiddink is dat al. Beiden hebben de leeftijd om zich te gedragen als een stel Benidorm Bastards. Hiddink op de golfbaan, Advocaat spelevarend met zijn riante boot. En verder een beetje ondeugend doen in de zon.

Echter, niets van dat alles. Met de najaarsstormen op komst zoekt Advocaat weer vrolijk het trainingsveld op. Hij moet FC Utrecht vlot trekken, de ambitieuze club die is vastgelopen door het door supporterssentiment gedreven beleid van eigenaar Frans van Seumeren.

Hiddink maakt het nog bonter. Hij laat zich vrijwillig parachuteren in China, waar hij de olympische ploeg naar de Zomerspelen van 2020 in Tokio moet leiden. Het wordt ook alweer Hiddinks achtste trainersklus sinds Advocaat in 2004 zijn afscheid aankondigde.

Wat is dat toch met deze zeventigers die alles al een keer lijken te hebben meegemaakt en de hele wereld hebben gezien, maar zich toch keer op keer laten verleiden door de lokroep van het voetbal? Geldzorgen kunnen het niet zijn. Wat is het dan? Ledigheid? De zucht naar aandacht? Of het gevoel er niet meer toe te doen zodra ze geen land of club trainen?

Dat laatste sowieso. Met een carrière van ruim vijftig jaar hebben Advocaat en Hiddink het profvoetbal verinnerlijkt tot en met. Het is hun identiteit geworden. Ze bedienen geen laptop, maar hebben wel een antenne voor de juiste verhoudingen in de kleedkamer en een snel oog voor de tekortkomingen op het veld.

Hun aanstaande rentree bewijst nog maar eens: grijs werkt. Met hun zoveelste benoeming zetten Advocaat en Hiddink meteen ook het publieke debat, waarin de jonge laptoptrainers en de ervaren praktijkjongens vaak lijnrecht tegenover elkaar worden gezet, in het juiste perspectief. In de voetballerij geldt uiteindelijk maar één afweging. Het gaat om goed of slecht.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.