Advocaat-effect bij Utrecht duurt voort na enorme blunder Groothuizen

FC Utrecht heeft zijn sterke reeks een vervolg gegeven bij de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag. Een grote fout van Indy Groothuizen betekende voor de bezoekers het begin van een pijnlijke middag.

FC Utrecht
FC Utrecht
3 - 0
ADO Den Haag

ADO-coach Fons Groenendijk waarschuwde zijn ploeg nog richting het duel met FC Utrecht. 'Je kunt zeggen: we staan gedeeld negende, er is niks aan de hand. Maar ik vind dat we in een fase zitten waarin we heel alert moeten zijn. Ik zie signalen dat het mis kan gaan', zei hij in gesprek met VI.

Het leek wel of Groenendijk een voorspellende gave had. ADO kwam in de Domstad al snel in de problemen. Dat was de schuld van Groothuizen. De keeper werd onder druk van Cyriel Dessers aangespeeld door Dion Malone, maar had toch echt tijd genoeg om zich goed uit die situatie te redden. Bij de aanname ging het echter volledig mis. Via Groothuizen ging de bal tegen de paal, de doelman aarzelde vervolgens nog en Dessers profiteerde genadeloos door vlak voor de doellijn agressiever te zijn in het duel met Groothuizen: 1-0.

De blunderende keeper oogde logischerwijs aangeslagen na die flater en herstelde zich wel aardig. Zo redde hij goed op een inzet van Oussama Tannane. ADO probeerde wel van zich af te bijten en bij aanvallen van de bezoekers waren alle ogen telkens gericht op Nasser El Khayati, de clubtopscorer met acht goals en bovendien de spelmaker die voor creativiteit zorgt bij ADO. De sterspeler hielp Lex Immers in de eerste helft ook aan de beste kans op de gelijkmaker. Immers schoot de bal te veel door het midden, waardoor doelman David Jensen makkelijk kon redden.

In De Galgenwaard was er in hele fases weinig te genieten voor de toeschouwers. Er ging zeker in de tweede helft vooral veel fout bij beide ploegen. Het was wachten tot de 68ste minuut voor een volgend moment van opwinding. Timo Letschert kopte de bal bij een corner richting Willem Janssen en de captain maakte van dichtbij de 2-0.

Felicitaties voor Willem Jansen na de 2-0.

Zo kon het bijna niet meer misgaan voor Utrecht, dat bezig is aan een sterke reeks. De vorige drie Eredivisie-wedstrijden werden ook al gewonnen. Onder Dick Advocaat, de opvolger van Jean-Paul de Jong, werd zelfs nog maar één keer verloren, op 23 september bij zijn eerste wedstrijd tegen Feyenoord.

De volgende zege van de subtopper kreeg nog wat meer glans dankzij Joris van Overeem. De aanvallende middenvelder rondde van dichtbij simpel af na een goede actie van Gyrano Kerk, die vanaf de middenlijn aanzette en ongrijpbaar was voor de ADO-defensie. Het bleef bij drie goals voor Utrecht, dat na de slechte seizoenstart al naar de vijfde plaats is geklommen. ADO staat twaalfde.