Advocaat, Berghuis en Bijlow eens over rol van veelbesproken scheidsrechter

Bij Feyenoord was men donderdag niet van plan om met de vinger te wijzen naar scheidsrechter Srdjan Jovanovic. De arbiter gaf tegenstander Wolfsberger AC liefst drie penalty's, maar volgens Dick Advocaat, Steven Berghuis én Justin Bijlow verloren de Rotterdammers vooral door eigen toedoen.

Feyenoord
Feyenoord
1 - 4
Wolfsberger AC

'Het is onze eigen schuld', begon Advocaat bij FOX Sports. 'We kunnen wel verwijten maken naar de scheidsrechter en dat moeten we eigenlijk ook wel een beetje, maar als je ziet hoe we in de eerste helft beginnen. De scheidsrechter helpt ons niet om daaroverheen te komen, maar we verliezen niet door de scheidsrechter. We verliezen door onszelf.'

Al na een kwartier stond het 0-2 in De Kuip. 'Als je zo makkelijk penalty's tegen krijgt en zo slap erin gaat… Het was totaal niet nodig om ze te geven en dan helpt de scheidsrechter niet mee. In de tweede helft kwamen we goed terug met Berghuis op 10. Toen gebeurde er iets in de ploeg. We hadden eigenlijk op 2-2 en 3-2 moeten komen. Als je vier honderd procent kansen krijgt, moet je ze op dit niveau benutten. Dat heeft met kwaliteit te maken.'

Bij veel fans was Jovanovic de gebeten hond, maar niet bij Advocaat. 'Het heeft weinig zin om de scheidsrechter de schuld te geven. Wij hebben verloren, we hebben het niet goed gedaan. In de tweede helft vond ik ons beter, toen stond er een elftal dat een resultaat wilde halen. Dat zag ik in de eerste helft niet. Europees wordt het nu moeilijk, maar in de competitie doen we nog steeds mee. We moeten nu niet met de media gaan meepraten.'

Berghuis
Ook Berghuis was niet van plan om de scheidsrechter de schuld te geven. 'Ik denk dat een of twee penalty's wel te makkelijk werden gegeven. Vooral de derde. Bij de eerste twee geven we hem ook wel aanleiding om te fluiten. In de Europa League is er geen VAR, dus hij kan niet teruggefloten worden. We hebben niet door de scheidsrechter verloren, maar hij had wel een grote invloed op de wedstrijd.'

Feyenoord trad aan in een 4-4-2-formatie, wat volgens Berghuis wennen was. 'We begonnen slecht en waren zoekende in het nieuwe systeem. In de tweede helft kwamen we goed terug tot 1-2 en hadden we kansen op 2-2 moeten afmaken. Vervolgens werd het 1-3. Het nieuwe systeem was wennen, daar hebben we één dag op getraind. Dan zitten nog niet alle automatismen erin. Of het te vroeg was? Dat is niet aan mij, maar aan de trainer.'

Bijlow
Doelman Bijlow had de beelden van de penalty's nog niet teruggezien, toen hij de pers te woord stond. 'Bij de eerste dacht ik dat het niks was. Bij de tweede hoorde ik schoenen, maar ik weet niet of het de schoenen van die spits of van Bart (Nieuwkoop, red.) waren. En die laatste... Ik kom gewoon uit en raak de bal. Het was gewoon een duel, maar de scheids fluit voor een penalty. Keepers mogen zichzelf steeds minder beschermen.'

Toch wilde Bijlow niet zeggen dat hij zich 'genaaid' voelde. 'Ik vind dat je naar jezelf moet kijken. Als je goed speelt en de kansen afmaakt, dan staat de scheidsrechter erbuiten', aldus de goalie.