ADO start WHOA-procedure en laat Amerikanen wachten

Reacties

De clubkas van ADO Den Haag is leeg en de Chinese grootaandeelhouder United Vansen weigert vooralsnog aan haar betalingsverplichtingen te voldoen. Daarom start de club nu een zogenaamde WHOA-procedure. Het betekent direct ook dat het geïnteresseerde World Soccer Holdings voorlopig geen zaken kan doen.

ADO start WHOA-procedure en laat Amerikanen wachten
© Pro Shots

De financiële situatie in Den Haag is penibel. De club kon in de maand april nog aan haar betalingsverplichtingen voldoen, nu is de clubkas zo goed als leeg. De reden dat er nog geen uitstel van betaling is aangevraagd, is de te danken aan De Belastingdienst, dat een uitstel van loonheffing heeft toegestaan.

ADO wacht nog op ruim twee miljoen euro van grootaandeelhouder United Vansen. Onlangs stelde de kort geding-rechter de club in het gelijk. Maar de Chinezen weigeren vooralsnog te betalen. Zij hopen de club te verkopen en op die manier aan hun betalingsverplichting te kunnen voldoen.

Afkoelingsperiode
ADO heeft nu de rechtbank verzocht om een afkoelingsperiode en de benoeming van een herstructureringsdeskundige onder de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA). Doel is om tot een akkoord te komen met schuldeisers en aandeelhouders. De rechtbank moet de afkoelingsperiode nog toekennen. In dat geval kunnen schuldeisers geen verhaal nemen op goederen of bankrekening van de club. Dit proces kan maximaal twee maal vier maanden duren.

De Hagenezen leggen op de clubwebsite uit wat dit betekent. ‘De WHOA (Wet Homologatie Onderhands Akkoord) is sinds 1 januari jongstleden van kracht en is nog niet eerder ten uitvoer gebracht door een betaald voetbalorganisatie. Een WHOA-procedure kan een surseance van betaling of faillissement voorkomen. ADO Den Haag krijgt hiermee de gelegenheid om een plan voor de continuïteit van de club uit te werken, zonder dat de KNVB-licentie in gevaar komt. Een herstructureringsdeskundige zoekt naar een vergelijk met alle stakeholders, die op deze wijze vaak beter zullen uitkomen dan bij een faillissement.’

‘De WHOA-procedure biedt voor ADO Den Haag perspectief op een doorstart. In een WHOA-akkoord kan de bestaande aandeelhouder, United Vansen, haar rechten verliezen. United Vansen heeft ook een achtergestelde lening verstrekt, die in de WHOA-procedure geheel of gedeeltelijk kan worden weggestreept.’

Duurzame toekomst
De club hoopt met deze procedure, die het al weken eerder heeft voorbereid, op een gezondere bedrijfsvoering. Het zou bovendien aantrekkelijker moeten worden voor andere partijen om in te stappen. 'De toekomst ziet ADO Den Haag voor zich met partijen die betrokken zijn bij de club en de stad. Partijen die écht willen bouwen aan een duurzame en succesvolle toekomst’, schrijft de club.

Daarmee lijkt het afstand te nemen van World Soccer Holdings, de Amerikaanse partij die een overeenkomst meent te hebben met United Vansen over een overname. Gister kwamen de Amerikanen met een ronkend persbericht dat het morgen (dinsdag) een plan zou presenteren om de club te redden. Dat wordt nu voorlopig bevroren. Navraag bij de woordvoerder van de club leert dat er sowieso weinig enthousiasme is over de op zondagavond getoonde plannen. 'Er is nog altijd geen overeenkomst getekend én er staat geen geld op de bank', laat een woordvoerder aan VI weten.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer ADO Den Haag
Meer over ADO Den Haag
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.