ADO slaat aanval Excelsior af door lucky goals Johnsen

ADO Den Haag heeft uitstekende zaken gedaan in de jacht op een ticket voor de play-offs. Dankzij twee treffers van Bjørn Johnsen werd gewonnen bij Excelsior (1-2), dat daarmee zijn status van slechtst presterende thuisclub in de Eredivisie bevestigde.

Excelsior was voor rust de bovenliggende partij in eigen Stadion Woudestein, waar dit seizoen slechts vijftien punten gepakt werden. Op basis van de uitstekende prestaties buitenshuis kon de thuisclub na 28 duels echter al een clubrecord vestigen. Bij een zege zou de ploeg van trainer Mitchell van der Gaag op 38 punten komen, terwijl de 37 punten uit het seizoen 2016/17 tot dusver een plek in de geschiedenisboeken gekregen hadden.

Eigenlijk had de derde thuiszege van Excelsior dit seizoen in de Eredivisie halverwege al binnen moeten zijn, maar de Kralingers hadden het vizier niet altijd op scherp staan. Al speelde ADO-doelman Robert Zwinkels ook een uitstekende wedstrijd. Zo hield hij Ali Messaoud en Luigi Bruins van scoren af, maar na een klein half uur werd hij wel geklopt door Milan Massop, die binnenkopte uit een hoekschop van Bruins. Op slag van rust onderscheidde Zwinkels zich weer door Levi García van scoren te houden.

ADO kwam als herboren uit de kleedkamer en was na de hervatting de gevaarlijkste van de twee. Door een curieuze goal kwamen de bezoekers in de 52ste minuut op gelijke hoogte. Een voorzet van Nasser El Khayati belandde via Hicham Faik tegen de paal, waarna Johnsen de rebound binnenkopte. Kort daarvoor was Thijmen Goppel al dicht bij 1-1 namens de ploeg van trainer Fons Groenendijk, die in de tweede helft goede kansen bleef krijgen.

In de 67ste minuut was Erik Falkenburg heel dicht bij de Haagse voorsprong, maar zijn schot belandde tegen de verre paal. Elf minuten voor tijd was het echter alsnog raak. Opnieuw was het Johnsen die scoorde en opnieuw met een beetje hulp van Excelsior. Het schot van de Noorse spits vloog via Wout Faes binnen. Niet veel later stond de lat de gelijkmaker van Messaoud in de weg, waardoor de drie punten mee naar de Hofstad gingen.

Door de overwinning heeft ADO Den Haag nu 39 punten uit 28 duels, waarmee het achtste staat in de Eredivisie. Die plek geeft aan het einde van dit seizoen zo goed als zeker recht op deelname aan de play-offs om Europees voetbal. Excelsior blijft steken op 35 punten en staat daarmee elfde.

Johnsen staat nu op twaalf doelpunten dit seizoen in de Eredivisie, waardoor de topscorerstitel lonkt. Alleen Hirving Lozano (PSV) en Fran Sol (Willem II) scoorden vaker: dertien keer.