ADO schiet frustratie na slechte seizoenstart van zich af tegen RKC

ADO Den Haag heeft zijn bevrijdende eerste overwinning van het nieuwe Eredivisie-seizoen binnen. RKC Waalwijk blijft nog langer zonder zege, door toedoen van Tom Beugelsdijk en Tomás Necid.

RKC Waalwijk
0 - 3
ADO Den Haag

Beide clubs waren relatief slecht aan het seizoen begonnen. Al zal in Waalwijk na de promotie niemand geschrokken zijn van nederlagen tegen VVV-Venlo en AZ en een gelijkspel tegen FC Twente. Het scorend vermogen bood hoop voor Fred Grim, die de van Feyenoord gehaalde Dylan Vente nog op de bank hield tegen ADO. RKC scoorde tegen Twente vorige week al voor de twaalfde keer dit kalenderjaar drie keer in één wedstrijd. Van alle Nederlandse clubs lukte alleen Ajax dit ook.

Maar tegen ADO was er juist een gebrek aan dreiging van de Waalwijkers. In de slordige openingsfase lukte het beide ploegen niet om tot uitgespeelde kansen te komen. Niet verrassend werd de ban door de bezoekers gebroken uit een spelhervatting. Liefst drie van de vier goals van ADO in de eerste drie speelronden vielen al uit een standaardsituatie. Daarmee was de ploeg van Fons Groenendijk van alle Eredivisie-clubs relatief al het meest succesvol. Tegen RKC sloeg ADO in de negentiende minuut toe uit een corner. Op aangeven van John Goossens kopte Beugelsdijk snoeihard raak: 0-1.

Darren Maatsen leek ADO voor rust nog even aan het wankelen te brengen, maar zijn schot was te zwak om doelman Robert Zwinkels echt in de problemen te brengen. Hetzelfde had moeten gelden in het geval van RKC-goalie Kees Heemskerk bij de poging van Necid. De ADO-spits draaide in de 57ste minuut rond de middenlijn open, versnelde richting het strafschopgebied en besloot vanaf ruim twintig meter zijn kans te wagen. Heemskerk verkeek zich compleet op het schot door het midden dat ietwat zwabberde: 0-2.

RKC drong vervolgens wel aan na aanvallende wissels van Grim. Dylan Seys en Vente vielen in, maar de aansluitingstreffer bleef uit. Sterker, in de 82ste minuut incasseerden de Brabanders de genadeklap. Seys maakte een onhandige overtreding op Aaron Meijers en Necid benutte vervolgens de strafschop: 0-3. De teller kwam daarmee voor de ADO-spits op drie Eredivisie-goals in het prille seizoen. De ruime voorsprong maakte de overtreding van Danny Bakker in de extra tijd nog dommer. De ADO-middenvelder pakte zijn tweede gele kaart met een overtreding vlak buiten het strafschopgebied. Uit de vrije trap schoot debutant Vente maar net naast.

Waar er in Den Haag opluchting zal zijn, moeten de supporters van RKC geduldig zijn voor de eerste overwinning. Volgende week zondag komt PSV naar Waalwijk. Na de interlandperiode gaat RKC op bezoek bij het eveneens zwak gestarte PEC Zwolle.