ADO nog weken in onduidelijkheid over licentie

Reacties

De licentiesoap van ADO Den Haag duurt voort. De KNVB verwacht nog enkele weken nodig te hebben met het vellen van een oordeel.

ADO nog weken in onduidelijkheid over licentie

'Pas over twee tot drie weken verwachten wij hierover iets te melden', aldus een zegsman van de licentiecommissie van de bond. Dat terwijl ADO zelf diverse malen aangaf op korte termijn duidelijkheid te verwachten. Dat de KNVB een aanmerkelijk langer tijdsverloop hanteert, is een indicatie van de zwaarte van de klus die ADO wacht om alle seinen op groen te krijgen.

Zolang het al dan niet toekennen van een licentie aan ADO onzeker is, moet de bond anticiperen op meerdere uitkomsten. 'Wij houden zoals altijd rekening met alle mogelijke scenario's', verklaart de woordvoerder. De KNVB wil geen uitspraak doen over de precieze staat van het slepende proces, dat bij een voor ADO negatieve uitkomst grote gevolgen kan hebben. 'Dat zijn als-dan-vragen. Daar willen wij op dit moment geen commentaar op geven. Wij treden hierover inhoudelijk pas naar buiten wanneer er een beslissing genomen is.'

De Haagse licentiekwestie heeft twee knelpunten. Het financiële enerzijds, het bestuurlijke anderzijds. Op dat eerste vlak moet de KNVB beoordelen of ADO met de ingediende begroting in staat is het seizoen af te maken. Aangezien de groen-gelen hun begroting in de aanloop naar hun licentie-aanvraag tevergeefs zes keer herzagen om goedkeuring van de gemeente Den Haag te krijgen, is dit een behoorlijk hoofdpijndossier. Helemaal omdat ADO het gat in de begroting wil dichten met een achtergestelde lening van 3,9 miljoen euro van United Vansen, terwijl er verder aan de inkomstenkant ook miljoenen aan begrote commerciële inkomsten nog moeten worden binnengehaald.

De licentiecommissie van de KNVB buigt zich ongetwijfeld ook over de wijzigingen van de statuten bij ADO, die voor de gemeente Den Haag reden waren om haar prioriteitsaandeel in te leveren. Enkele jaren geleden moest de club nog de aanwijzing van directeur Bert van Oostveen de bestuursstructuur veranderen om te voorkomen dat de volksclub volledig in buitenlandse handen zou vallen. In het nieuwe businessplan is het door een statutenwijziging mogelijk dat de rvc een Chinese meerderheid krijgt en dat er dus nog maar één partij de dienst uitmaakt: de Chinese grootaandeelhouder United Vansen.

Het eerste competitieduel van ADO staat voor vrijdagavond 11 augustus gepland, thuis tegen FC Utrecht.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.