ADO moet actie ondernemen om rvc-functie in te vullen

Reacties

Het is niet ondenkbaar dat de KNVB binnenkort ADO Den Haag op het matje roept. De Haagse raad van commissarissen (rvc) heeft al langer dan zestig dagen geen voorzitter, iets wat in strijd is met de richtlijnen van de KNVB.

ADO moet actie ondernemen om rvc-functie in te vullen
© Pro Shots

Maandenlang was ADO het middelpunt van bestuurlijke onrust. De sollicitatieprocedure rondom de nieuwe algemeen directeur lekte uit, er werd bewust met modder gegooid in de media en diverse mensen waaronder rvc-voorzitter Ad Melkert stapten op. Nu aan de bovenkant van de organisatie de rust terug lijkt te keren, doemt er een ander probleem op: het controle-orgaan.

Volgens de richtlijnen rondom good governance van de KNVB dient een club binnen zestig dagen na het vertrek van een rvc-voorzitter, een nieuwe kandidaat aan te stellen. Melkert stapte 22 oktober 2019 op maar is nog altijd niet vervangen. Op dit moment is Felix Wu acting chairman, de CEO van United Vansen. Een onwenselijke situatie.

Een nieuwe voorzitter moet worden voorgedragen vanuit de aandeelhouders. Bij ADO Den Haag zijn dat United Vansen, HFC (eigenaar bijzonder aandeel) en de Stichting Toekomst ADO Den Haag (eigenaar prioriteitsaandeel). Deze drie moeten unaniem een nieuwe voorzitter voordragen en daar zit het probleem.

Grootaandeelhouder United Vansen zou graag zien dat Frans van Steenis de positie in zou nemen, maar dat botst met de reglementen van de club. Deze schrijven voor dat de nieuwe voorzitter geen directe link heeft met ADO of het verleden en ook daadwerkelijk boven de partijen staan. Van Steenis werd in augustus 2019 voorgedragen als directie-adviseur en heeft zodoende een meer dan directe link met het huidige ADO. Ook was hij vorig jaar één van de elf kandidaten om algemeen directeur te worden.

Volgens ingewijden zijn er verder nog geen concrete kandidaten voorgesteld. Ook is de zetel van voormalig RVC-lid John van Ringelenstein nog altijd niet ingevuld door de Stichting Toekomst ADO Den Haag. De clubleiding zet in op verdere normalisatie met de gemeente Den Haag, waardoor dit aandeel op den duur zou vervallen. Diverse partijen binnen de club laten weten dat De Stichting op deze wijze probeert een voet tussen de deur te houden. Er is sowieso nog wat oud zeer rondom deze stichting, die wordt voorgezeten door voormalig wethouder Wilbert Stolte. Tot grote ergernis van de Chinezen stond ADO twee jaar lang onder toezicht van de Ondernemerskamer. Ben Knüppe en Job van der Have, die destijds het bewind voerden, maken nu deel uit van de Stichting Toekomst ADO.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.