ADO geeft futloos Excelsior flinke zet richting nacompetitie

Excelsior heeft donderdag de negentiende nederlaag van dit seizoen geleden. De formatie van trainer Ricardo Moniz verloor op bezoek bij ADO Den Haag. NAC Breda kan daardoor in theorie nog directe degradatie afwenden, terwijl voor Excelsior de veilige vijftiende plaats uit zicht raakt.

ADO Den Haag
3 - 1
Excelsior
Excelsior

Excelsior verkeerde voor het duel in Den Haag al niet in de beste vorm en stond tegen ADO ook nog tegenover Nasser El Khayati. De smaakmaker van ADO scoorde eerder dit seizoen in Rotterdam vier keer in de 2-4 gewonnen wedstrijd. Excelsior was dus gewaarschuwd, maar daar leek het in de beginfase niet op. El Khayati opende namelijk al na twee minuten de score. De defensie van de bezoekers lette niet op en de aanvallende middenvelder werkte een voorzet van Sheraldo Becker in het doel: 1-0.

De ploeg van trainer Ricardo Moniz liet het er niet bij zitten en meldde zich na tien minuten voor het doel van ADO. Ali Messaoud probeerde het met een kopbal, die door doelman Robert Zwinkels tot hoekschop werd verwerkt. Die werd kort genomen en kwam terecht bij Denis Mahmudov, die de bal voor slingerde. Verdediger Jeffry Fortes stond helemaal vrij en maakte er 1-1 van.

Zo kwam Excelsior vrijwel uit het niets op gelijke hoogte, maar de Kralingers deelden daarna wel een fase de lakens uit in Den Haag. De gasten lieten het alleen na om op voorsprong te komen. Kansen kreeg Excelsior zeker, bijvoorbeeld voor Mounir El Hamdaoui. Fortes stoomde na 23 minuten mee naar voren en vond de vrijlopende spits, die de bal compleet verkeerd raakte en over het doel zag vliegen.

ADO produceerde na 28 minuten weer eens een goede aanval via aanvoerder Aaron Meijers, wiens pass werd aangeraakt en over de achterlijn ging. Uit de daaropvolgende corner was het wel raak voor de thuisploeg. John Goossens vond Danny Bakker, die boven iedereen uit torende en raak kopte: 2-1. Ondanks enkele mogelijkheden voor Excelsior stond die stand er ook in de rust.

In de tweede helft hield het aantal kansen niet over. ADO waagde wat pogingen van afstand die naast of zelfs op de tribune eindigden en Excelsior was aanvallend lang niet zo gevaarlijk al voor de rust. Een treffer liet lang op zich wachten. De manier waarop de 3-1 van ADO uiteindelijk viel, was typerend voor het duel. Becker kapte aan de rechterkant naar binnen en zag zijn schot aangeraakt worden door Hervé Matthys en in het doel vliegen. Excelsior maakte daarna niet meer de indruk dat het nog geloofde in een goed resultaat.

'In de play-offs worden andere dingen gevraagd dan Excelsior nu brengt'

Dat Excelsior verloor betekende ook dat het doek voor NAC Breda nog niet is gevallen. Als de Kralingers hadden gewonnen van ADO, was directe degradatie een feit voor NAC. De uitslag betekent voor Excelsior wel dat de vijftiende plek vrijwel uit zicht is. FC Emmen heeft vijf punten meer met nog twee duels te gaan.