ADO dreigt opnieuw met rechtszaak tegen grootaandeelhouder

Reacties

Het dreigt weer ouderwets onrustig te worden achter de duinen. De clubleiding van ADO Den Haag en grootaandeelhouder United Vansen treffen elkaar mogelijk binnenkort voor de rechter.

ADO dreigt opnieuw met rechtszaak tegen grootaandeelhouder
© Pro Shots

De Chinezen zouden volgens ingewijden een betalingsachterstand van miljoenen euro's hebben en niet langer bereid zijn ook maar een cent over te maken. In de overeenkomst tussen beide partijen staat dat de Chinezen jaarlijks, in afgesproken termijnen, een agiostorting doen. De grootaandeelhouder zou volgens diezelfde ingewijden echter sinds het begin van het seizoen 2020/21 geen euro meer hebben overgeboekt. Hierdoor zouden de tekorten bij de tegen degradatie vechtende club uit de Residentie enorm zijn opgelopen.

In de voorbije maanden zou de huidige clubleiding United Vansen meermaals om opheldering hebben gevraagd. Maar een verklaring bleef lange tijd uit. Toen de Hagenaars onlangs de druk verder opvoerden, kwam er een even verlossend als verwarrend antwoord. 'Wij willen en kunnen niet meer betalen', zouden de Chinezen hebben gezegd. Het zorgde voor directe betalingsproblemen. Er was zelfs een fase waarin de club vreesde niet langer de salarissen te kunnen betalen. Dit werd echter voorkomen door enkele sponsordeals aan te gaan.

Volgens ADO blijft United Vansen in gebreke en dus heeft de club een advocaat in de hand genomen. Deze heeft eerder de Chinezen al gesommeerd te betalen en staat nu op het punt om de eigen grootaandeelhouder te dagen bij de rechter. ADO wil dat United Vansen alsnog zijn verplichtingen nakomt en anders afstand doet van de aandelen. Er zou inmiddels zelfs al een andere partij zijn die de aandelen van de Chinezen zou willen overnemen.

Risico
Zowel United Vansen als ADO-directeur Mohammed Hamdi was begin deze week niet bereikbaar voor commentaar. Laatstgenoemde werd in 2019 door de Chinezen naar voren geschoven als algemeen directeur, maar zou nu opdracht hebben gegeven United Vansen te dagen. Daarmee lijkt Hamdi een groot risico te nemen: de Chinezen zouden in theorie een aandeelhoudersvergadering kunnen uitschrijven en daar de positie van de directeur op de agenda kunnen zetten.

In 2017 stonden de grootaandeelhouder en de club ook al tegenover elkaar. Destijds oordeelde de kantonrechter dat United Vansen niet aan de betalingsverplichtingen had voldaan. De Chinezen moesten bijna 2,5 miljoen euro overmaken en hun aandelen werden tijdelijk afgenomen. Ditmaal heeft het er alle schijn van dat de club inzet op een definitieve breuk met haar eigen grootaandeelhouder.

Eredivisie

Stand Eredivisie 2020/2021

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
15
RKC Waalwijk
34
7
9
18
33-55
-22
30
16
FC Emmen
34
7
9
18
40-68
-28
30
17
VVV-Venlo
34
6
5
23
43-91
-48
23
18
ADO Den Haag
34
4
10
20
29-76
-47
22
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer ADO Den Haag
Meer over ADO Den Haag
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.