SC Heerenveen heeft zaterdag een einde gemaakt aan een slechte reeks. Degradatiekandidaat ADO Den Haag kwam tekort in Friesland.

sc Heerenveen
3 - 0
ADO Den Haag

De week van de waarheid werd de week van de teleurstelling voor ADO Den Haag, dat met de schamele oogst van twee punten niets opschoot in de strijd tegen degradatie. Bovendien hield het tegen RKC en Willem II vertoonde spel in aanvallend opzicht ook niet over.

Het vertrouwen in een goede afloop was er wel, al dan niet misschien tegen beter weten in. Na een serie van tien duels zonder zege was de behoefte aan een overwinning zeer groot in de Hofstad. Maar dat zo gewenste succes bleek in Heerenveen te hoog gegrepen.

In de zesde minuut keek ADO al tegen een achterstand aan. Na een splijtende pass van Joey Veerrman op Mitchell van Bergen kwam de bal met een fortuinlijke een-twee met John Goossens voor de voeten van Siem de Jong. De aanvallende middenvelder wist zich wel raak met de kans; 1-0.

Heerenveen, dat zich wilde revancheren van twee flinke nederlagen, liet na de snelle voorsprong de teugels wat vieren. ADO verzuimde in de eerste helft via Michiel Kramer te profiteren van het slordige Friese spel. Bovendien vonden de Haagse penaltyclaims na vermeend hands van Rami Kaib geen gehoor bij scheidsrechter Björn Kuipers, die na overleg met de VAR een strafschop niet op zijn plaats vond.

ADO kwam na rust wel beter en dreigender voor de dag, maar het was niet voldoende om de opgelopen schade te repareren. Een blunder van Marko Vejinovic betekende in de 78ste minuut de genadeklap. Zijn terugspeelbal vanaf de middenlijn werd opgepikt door Henk Veerman, die alleen voor doelman Martin Freisl gedecideerd raak schoot; 2-0.

Niet veel later werd de 3-0 van Joey Veerman op advies van de VAR afgekeurd wegens buitenspel. Maar het leed was al geleden voor ADO, dat in de slotfase alsnog de 3-0 van Joey Veerman incasseerde. Door de nederlaag zijn de problemen er niet minder op geworden voor de ploeg van Ruud Brood, die concurrenten FC Emmen en Willem II wel een punt zag pakken. SC Heerenveen was het na drie slechte beurten in de Eredivisie een welkom succes in de jacht op een plek in de play-offs om een Europees ticket.