ADO Den Haag is gedegradeerd uit de Eredivisie. De ploeg van trainer Ruud Brood verloor donderdag met ruime cijfers van concurrent Willem II en kan daardoor net als VVV-Venlo niet meer van de onderste twee plekken in de Eredivisie afkomen. Voor het winnende FC Emmen is directe handhaving nog mogelijk, terwijl RKC Waalwijk zo goed als veilig is.

ADO Den Haag
1 - 4
Willem II
Willem II

ADO leek nog niet zo lang geleden al bijna gedegradeerd, maar kreeg nieuwe hoop na zeges op Feyenoord (3-2) en PEC Zwolle (0-1). Bij winst op Willem II zou de ploeg van trainer Ruud Brood weer helemaal meedoen. Aan dat feestje werkten de Tilburgers echter niet mee. Willem II kon op zijn beurt directe degradatie afwenden en maakte in het Cars Jeans Stadion duidelijk een scherpere indruk dan ADO. De kans voor Kwasi Wriedt, die na twee minuten stuitte op keeper Martin Fraisl, was daar een voorbeeld van. Het bleek het startschot van een gedroomde eerste helft voor Willem II. Kort nadat John Goossens namens ADO den paal had geraakt, opende Vangelis Pavlidis de score. De aanval over links werd opgezet via Mike Trésor, die de Griekse aanvaller vond en hem de openingstreffer zag maken: 0-1.

Vervolgens gebeurde er even vrij weinig in Den Haag, maar het volgende moment leverde wel meteen een curieuze goal op. Ché Nunnely werd weggestoken door Wriedt, al ging de vlag omhoog voor buitenspel. Scheidsrechter Jochem Kamphuis liet doorspelen, maar floot vlak nadat Pavlidis op aangeven van Nunnely de 0-2 binnentikte alsnog. De VAR ging echter niet mee in het oordeel van de assistent-scheidsrechter dat het buitenspel zou zijn, waardoor de tweede goal van Willem II bleef staan. ADO had de arbitrage daarna wel mee, maar deed er toen niets mee. De thuisploeg kreeg na VAR-beraad een penalty na een overtreding op Jonas Arweiler. Nasser El-Khayati legde aan vanaf elf meter en Willem II-keeper Arijanet Muric stopte zijn penalty.

Het was weer een klap voor ADO en de volgende liet niet lang op zich wachten. In een tegenaanval maakte Willem II er ook nog 0-3 van. Pavlidis gaf een steekpass op Wriedt, die oog in oog met keeper Fraisl koel bleef en de bal in het doel schoof. Zo leidde Willem II bij rust zeer comfortabel en was ADO gezien de ruststanden virtueel gedegradeerd. Daardoor leek het lang een wat plichtmatige tweede helft te worden, tot Michiel Kramer halverwege toesloeg. De spits maakte er 1-3 van, waardoor er weer een beetje hoop was voor ADO. Even dan, want niet veel later was de marge alweer drie. Nunnely kopte op aangeven van Wriedt de 1-4 binnen.

ADO Den Haag Nederland

Willem II Nederland

FC Emmen
FC Emmen
3 - 1
sc Heerenveen

FC Emmen is na 33 speelronden al zeker van het ontlopen van directe degradatie. De Drenten waren in eigen huis veel te sterk voor SC Heerenveen, dat na een lamlendig optreden aan De Oude Meerdijk nu definitief kansloos is in de strijd om de play-offs om Europees voetbal.

De eerste twee Drentse doelpunten kwamen tot stand vanaf de strafschopstip en beide keren werd het buitenkansje benut door Sergio Peña. De eerste penalty werd in de 21ste minuut toegekend na een overtreding van Ibrahim Dresevic. De tweede werd gegeven in de 53ste minuut op aangeven van de VAR, die vond dat Heerenveen-verdediger Jan-Paul van Hecke hands had gemaakt. Arbiter Bas Nijhuis leek die laatste strafschop met tegenzin toe te kennen. Heerenveen stond ten tijde van die tweede penalty al een tijdje met tien man, want Lasse Schöne had al in de 27ste minuut moeten inrukken na een stevige overtreding op Jari Vlak.

Met elf tegen tien en een 2-0 voorsprong zat Emmen al vroeg in de tweede helft in een zetel. De thuisploeg kreeg – vooral via Michael de Leeuw – enkele grote kansen om de score te verruimen, maar liet dit langdurig na. Desondanks kwam de zege geen moment in gevaar, overigens ook doordat de spelers van Heerenveen een compleet ongeïnspireerde indruk maakten. In de 82ste minuut kwam de beslissing er alsnog en weer was Peña de gevierde man. Met een gekraakt afstandschot maakte de Peruviaan zijn derde van de middag.

Heerenveen maakte in de slotfase nog wel de eretreffer op De Oude Meerdijk, maar de goal (3-1) van Benjamin Nygren bracht de zege van de thuisploeg niet meer in gevaar. De Friezen kregen ook een tweede rode kaart. Nijhuis gaf Syb van Ottele aanvankelijk geel, maar dat werd op aanraden van de VAR een rode kaart. FC Emmen gaat zondag nog op bezoek bij VVV-Venlo en heeft dan niets meer te verliezen. Plek zestien is al een zekerheidje, directe handhaving is nog een mogelijkheid. Daarbij is het wel afhankelijk van de concurrentie.

FC Emmen Nederland

SC Heerenveen Nederland

RKC Waalwijk
2 - 1
FC Twente
FC Twente

RKC moest na het gelijkspel van afgelopen weekend bij VVV-Venlo (3-3) nog vol aan de bak om zich te handhaven in de Eredivisie. Bij winst op FC Twente zouden de Waalwijkers in ieder geval officieus zeker zijn van nog een seizoen in de Eredivisie. De Tukkers wonnen in februari voor het laatst en maakten ook tegen RKC niet veel indruk. Wel was het Danilo die in de eerste helft het enige schot op doel loste. RKC-keeper Kostas Lamprou lag toen in de weg. De thuisploeg had ondertussen moeite om gevaarlijk te worden. Op een van de spaarzame momenten waarop dat lukte, kwam Sylla Sow niet tot een kans.

Waar het in de eerste helft lang wachten was op een kans, lag de bal er in de tweede helft binnen anderhalve minuut al in. Danilo ontving een voorzet van Gijs Smal en combineerde met Queensy Menig om vervolgens af te ronden. Het antwoord van RKC liet echter niet lang op zich wachten. De Waalwijkers zochten meteen de weg naar voren en Thijs Oosting kreeg de bal met wat geluk aan de linkerkant. Sow liep vrij voor het doel, ontving de bal en tikte binnen voor 1-1.

Zo had Sow zijn doelpunt te pakken. De aanvaller poogde vorige zomer nog onder zijn contract uit te komen via een arbitragezaak, maar verloor die, bleef in Waalwijk en moest het lang doen met vooral invalbeurten. Tegen AZ en VVV mocht hij starten, net als tegen Twente. Daar kreeg trainer Fred Grim geen spijt van, want enkele minuten na de 1-1 maakte Sow ook de 2-1. Weer was Oosting de aangever vanaf de linkerkant, nu na een combinatie met Paul Quasten. Met een uitgestoken been schoof Sow vervolgens de 2-1 tegen de touwen, waardoor RKC officieus zeker was van handhaving.

Voor Twente gaat het seizoen als een nachtkaars uit. Geen club in de Eredivisie pakte in 2021 minder punten dan de Tukkers (veertien, net als VVV) en Twente moest in de slotfase tegen RKC ook nog door met een man minder. Danilo uitte zijn frustratie richting RKC-linksback Quasten en kon inrukken met een directe rode kaart. De Braziliaan is er bij de laatste competitiewedstrijd dus niet bij. Niet veel later barstte het feest los bij RKC, dat zo goed als zeker is van handhaving na de zege op Twente.