Actie Thy levert duizenden mogelijke nieuwe donoren op

Reacties

Matchis, het Nederlands Centrum voor Stamceldonoren, stond de voorbije week volop in de schijnwerpers. Enerzijds was er het tragische verhaal van Oscar Westbroek, de 23-jarige leukemiepatiënt die overleed nadat voor hem geen geschikte stamceldonor gevonden kon worden. En er was de bijzondere keuze van Lennart Thy, de spits van VVV-Venlo die het uitduel met PSV liet schieten om mee te werken aan een stamceltransplantatie.

Actie Thy levert duizenden mogelijke nieuwe donoren op

Alle publiciteit leverde Matchis de afgelopen weken ongeveer 20 duizend aanmeldingen voor het donorregister op. 'Daarvan zijn er zeker zesduizend toe te schrijven aan de actie van Lennart', zegt woordvoerder Bert Elbertse. 'Rondom de wedstrijd tussen PSV en VVV hebben heel veel mensen zich bij ons gemeld. De meesten via de mail, maar er waren ook voetbalfans die belden om te zeggen dat ze geïnspireerd waren door Lennart. Wat dat betreft zijn we zeer dankbaar voor de wijze waarop VVV, PSV en al die andere clubs aandacht hebben besteed aan dit belangrijke onderwerp', aldus Elbertse.

'Er is een wereldwijde databank van 32 miljoen mensen die zich hebben opgegeven voor donatie. In Nederland gaat het om ongeveer 200 duizend mensen. Maar nog altijd zijn er mensen van wie het specifieke weefseltype niet te vinden is in de databank, zoals verschrikkelijk genoeg ook bij Oscar het geval was. Hoe meer mensen zich opgeven, hoe kleiner die kans wordt', zegt Elbertse.

De duizenden mensen die zich uiteindelijk via www.matchis.nl hebben opgegeven, kunnen hun registratie voltooien door met behulp van een toegestuurd DNA-setje wangslijm te retourneren. 'Doorgaans gebeurt dat in driekwart van de gevallen', vertelt Elbertse.

'Al met al heeft Lennart Thy met zijn prachtige daad heel veel impact gehad. Mensen noemen hem nu een held, en dat ís-ie ook. Hij nam zich zeven jaar geleden voor een ander te willen helpen als hij de kans zou krijgen, en heeft dat voornemen nu waargemaakt. Terwijl hij met zijn team voor een heel belangrijke wedstrijd stond. Daarvoor verdient hij respect. We willen Lennart en VVV hiervoor te zijner tijd graag persoonlijk bedanken.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.