Acht onvergetelijke vernederingen uit het verleden

Reacties

De 2-8 van 14 augustus 2020 zal voor altijd een schandvlek zijn op het blazoen van Barcelona. Naar aanleiding van de imponerende triomf van Bayern München zetten we enkele opzienbarende slachtpartijen op een rijtje, in wedstrijden waar dat op basis van de krachtsverhoudingen niet meteen was verwacht.

Acht onvergetelijke vernederingen uit het verleden
© Pro Shots

Juventus - Internazionale 9-1 (10 juni 1961)
Met onder meer twee Europa Cup I-zeges geldt Internazionale als een van de succesvolste Italiaanse clubs in de jaren zestig. Met een normaal team zou de ploeg van de iconische Helenio Herrera dan ook nooit met 9-1 hebben verloren van Juve, maar de coach besloot een jeugdteam op te stellen uit protest tegen een beslissing van de Italiaanse voetbalautoriteiten om een eerdere editie van Juve - Inter alsnog over te laten spelen. In eerste instantie kregen de Nerazzurri een reglementaire overwinning toegekend omdat fans van Juventus het veld betraden.

Ajax - Feyenoord 8-2 (18 september 1983)
Na afloop van de vernedering tegen zijn grote liefde zei Johan Cruijff dat Ajax toch maar twee punten kreeg voor deze zege. De boodschap van de meervoudige Gouden Bal-winnaar richting zijn ploeggenoten was duidelijk: raak niet in de war. Vreemd genoeg was Feyenoord lange tijd gewaagd aan Ajax. De Rotterdammers leken van een 3-0 achterstand terug te komen tot 3-3, maar na de 4-2 van Keje Molenaar knapte er wat. En Cruijff? Die zou meer dan gelijk krijgen, aangezien Feyenoord de dubbel pakte in 1984.

Johan Cruijff tijdens een andere Klassieker in het seizoen 1983/84.
© Pro Shots
Johan Cruijff tijdens een andere Klassieker in het seizoen 1983/84.

AC Milan - Real Madrid 5-0 (19 april 1989)
De wedstrijd waarin AC Milan zich definitief presenteerde als een Europese grootmacht. Real Madrid, dat in die jaren onder Leo Beenhakker een abonnement had op de Spaanse landstitel, werd simpelweg weggeblazen in de halve finale van het Europa Cup I-toernooi. Frank Rijkaard, Ruud Gullit én Marco van Basten namen ieder een treffer voor hun rekening. In de finale zouden De Rossoneri ook Steaua Boekarest kansloos laten.

Barcelona - Real Madrid 5-0 (29 november 2010)
Op een maandagavond bereikte het tiqui-taqa-voetbal zijn hoogtepunt. Dankzij talloze schitterende combinaties legde Barcelona het Real Madrid van de enkele maanden daarvoor aangestelde José Mourinho op de pijnbank. Na deze vernedering besloot The Special One het anders aan te pakken in Clásico's: voortaan werd het accent meer op de defensie gelegd.

PSV - Feyenoord 10-0 (24 oktober 2010)
Dubbele cijfers, ze zijn bijna uitgestorven in de Eredivisie. De laatste keer dat een club in de hoogste afdeling in Nederland de tien haalde, was in 2010. Na een vroege rode kaart van Kelvin Leerdam stortte Feyenoord als een kaartenhuis in elkaar. Later dat seizoen kregen de Rotterdammers hun revanche door PSV met 3-1 te verslaan in De Kuip. Het bleek de nekslag voor de Eindhovenaren in de titelstrijd.

Manchester United - Arsenal 8-2 (28 augustus 2011)
Aan het einde van de rit zouden The Red Devils op doelsaldo de landstitel aan Manchester City moeten laten. De formatie van Sir Alex Ferguson boekte te veel magere zeges. Een duidelijke uitzondering was de demonstratie tegen Arsenal aan het begin van het seizoen. Robin van Persie, die een seizoen later het shirt van Manchester United zou dragen, nam een van de eretreffers voor zijn rekening.

Nederland - Spanje 5-1 (13 juni 2014)
Na de kansloze oefennederlaag in maart tegen Frankrijk leek Oranje voor een zeer zware opgave te staan bij de start van het WK, maar met een volledig ander systeem (waarbij de nadruk op de tegenaanval lag) walste Oranje met een magistrale Robin van Persie en Arjen Robben over de regerend wereldkampioen heen. Spanje, dat tussen 2008 en 2012 twee EK's en een WK had gewonnen, verloor zijn pluimen en zou al in de groepsfase worden uitgeschakeld.

Brazilië - Duitsland 1-7 (8 juli 2014)
Generaties Braziliaanse voetbalfans gingen gebukt onder het trauma van Maracanazo, de 1-2 nederlaag tegen Uruguay in de officieuze WK-finale van 1950. Tijdens het volgende WK in eigen land moest er wraak worden genomen, maar dat plan mislukte faliekant. Zonder de geblesseerde Neymar werd Brazilië weggeblazen door Duitsland. Na 29 minuten had Die Mannschaft al vijf keer gescoord. Als de formatie van Joachim Löw iets minder medelijden had getoond, was een uitslag in de dubbele cijfers realistisch geweest.

Mis je een iconische uitslag in dit overzicht? Laat het hieronder weten in de comments!

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.