Absolute noodkreet ADO richting gemeente: 'Zien zelf geen oplossing meer'

Reacties

In een poging de KNVB-licentie te behouden, doet ADO Den Haag een dringend beroep op de gemeente Den Haag. Dat blijkt uit een brief die is verstuurd aan de gemeenteraad, die VI in handen heeft. Uit het schrijven blijkt dat de huidige clubbestuurders geen andere uitweg meer zien.

Absolute noodkreet ADO richting gemeente: 'Zien zelf geen oplossing meer'
© Pro Shots

De situatie van ADO is inmiddels bekend. De club heeft meermaals verzaakt een sluitende begroting in te dienen bij de KNVB. Inmiddels heeft het zes punten in mindering gekregen, nog drie strafpunten zijn in aantocht. Als de club voor 1 november haar zaakjes niet op orde heeft, komt de KNVB-licentie in het geding en kan het zomaar gedaan zijn met betaald voetbal.

De Haagse clubleiding is achter de schermen al maanden bezig om een nieuwe grootaandeelhouder te vinden. Deze moet de schuldenlast overnemen en garant staan voor het tekort van dit seizoen. Tot vorige week liet een woordvoerder aan Voetbal International nog weten er alle vertrouwen in te hebben dat er een partij op zou staan. Nu blijkt uit documenten van de gemeenteraad dat de nood veel hoger is.

Burgemeester Jan van Zanen heeft dinsdag (5 oktober) een brief gestuurd naar de gemeenteraad. Daarin gaat hij uitgebreid in op de financiële problemen van de club. Hij schetst daarin het volgende:

'Op 4 oktober 2021 heeft ADO ons een hernieuwd verzoek gedaan. ADO verzoekt deze keer om directie Financiële ondersteuning. De reden hiervoor is dat de KNVB voor 1 november 2021 een sluitende begroting of een garantstelling van 5,1 miljoen euro eist. ADO geeft aan dat zij binnen deze termijn zelf geen oplossing ziet, bijvoorbeeld in de vorm van een nieuwe eigenaar of financier, om aan deze eis te voldoen. Als ADO niet aan deze eis voldoet, zal de KNVB de licentie intrekken en zal ADO geen betaald voetbalorganisatie meer zijn.'

Met andere woorden, zonder (tijdelijke) financiële steun van de gemeente Den Haag gaat ADO het niet redden. De gemeente Den Haag blijft in dat geval achter met een voetbalstadion.

Van Zanen lijkt niet onwelwillend te staan tegenover een reddingspoging, al stelt hij wel voorwaarden. 'Het is essentieel dat ADO ons exacte duidelijkheid geeft over de huidige financiële situatie en de financiële vooruitzichten', schrijft hij aan de gemeenteraad. 'Zonder dat inzicht kan de gemeente niet acteren op basis van feitelijkheden, noch een beredeneerde inschatting maken van de omvang van het vraagstuk. De komende dagen zullen wij actief met ADO spreken om volledige transparantie te krijgen in de financiën.'

'Mocht uit dit overleg blijken dat er een toekomstbestendige bedrijfsvoering mogelijk is, dan kijken wij, binnen de bestaande regelgeving, of en hoe wij op het verzoek van ADO om financiële steun kunnen ingaan. Uiteraard zullen wij u hierover blijven informeren en betrekken in verdere besluitvorming.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.