Absolute hoofdrol voor Luuk de Jong bij Europa League-winst Sevilla

Sevilla heeft vrijdagavond met een absolute heldenrol van Luuk de Jong de Europa League gewonnen. De Nederlandse spits scoorde tweemaal in een spectaculaire finale tegen Internazionale, dat uiteindelijk door een ongelukkig moment van Romelu Lukaku kopje onder ging.

Sevilla
Sevilla
3 - 2
Internazionale

De Jong stond voor het eerst sinds de hervatting van het Europa League-seizoen in de basis bij Sevilla, nadat Julen Lopetegui tegen AS Roma (achtste finale), Wolverhampton Wanderers (kwartfinale) en Manchester United (halve finale) steeds de voorkeur had gegeven aan Youssef En-Nesyri. De Jong moest het in de genoemde wedstrijden doen met invalbeurten en bewees tegen United zijn waarde, door de winnende goal voor zijn rekening te nemen. Dat werd beloond met een basisplaats in de eindstrijd.

De Jong stond tegenover Stefan de Vrij, die een basisplaats had in de verdediging van Inter. De beste verdediger van de Serie A zag zijn ploeg een droomstart beleven, toen Lukaku al in de vierde minuut in het strafschopgebied werd neergehaald door Diego Carlos. Scheidsrechter Danny Makkelie kon niet anders dan Inter een strafschop geven en dit buitenkansje werd verzilverd door Lukaku zelf. De Belg maakte alweer zijn 34ste doelpunt in het shirt van Inter.

Het antwoord van Sevilla liet niet lang op zich wachten. Zeven minuten na de openingstreffer was de score alweer in evenwicht, dankzij een rake kopbal van De Jong. De aanvaller dook bij een voorzet van Jesús Navas voor Diego Godín en liet Samir Handanovic kansloos. De Jong werd met deze goal de eerste Nederlander die scoorde in een Europese finale sinds Arjen Robben in 2013 (Robben deed het in de Champions League) en maakte na ruim een halfuur ook meteen zijn tweede. Weer was De Jong trefzeker met het hoofd, deze keer na een vrije trap van Ever Banega. De Jong is de eerste speler ooit met twee kopdoelpunten in een Champions- of Europa League-finale.

De Jong zat even op een roze wolk, maar donderde daar al snel weer van af, toen Godín voor de 2-2 zorgde. De Uruguayaanse verdediger scoorde in dienst van Atlético Madrid al eens in een Champions League-finale en was nu dus namens Inter ook trefzeker in de Europa League-eindstrijd. Zo gebeurde er van alles in een heerlijke eerste helft, die op en neer ging. Inter en Sevilla maakten er een geweldig voetbalgevecht van en gingen in evenwicht aan de thee.

In de minder leuke tweede helft waren de beste kansen voor Inter. Een schot van Roberto Gagliardini werd geblokt door Diego Carlos, terwijl Lukaku er even later niet in slaagde om doelman Bono in een één-op-één-duel te verslaan. De Jong kwam nauwelijks meer in het stuk voor, maar zag Sevilla een ruim kwartier voor tijd uit het niets toch weer op voorsprong komen. Een indraaiende vrije trap werd niet goed weggewerkt, waarna Diego Carlos zijn geluk beproefde met een omhaal. Lukaku tikte de bal bij een uiterste poging om weg te werken in zijn eigen doel.

Inter-coach Antonio Conte greep direct in. Hij bracht met Alexis Sánchez, Christian Eriksen en Victor Moses drie verse krachten binnen de lijnen, in de hoop dat zij het tij nog konden keren. Alexis kwam ook nog dicht bij de gelijkmaker, maar zijn inzet werd van de doellijn gehaald door Jules Koundé. De Jong werd in de slotfase naar de kant gehaald en vanaf daar zag hij hoe Sevilla de 3-2 voorsprong met pijn en moeite over de streep trok. Zo is de zesde eindzege in dit toernooi een feit voor de Spanjaarden, die hun status als Europa League-specialist weer hebben waargemaakt. Deze keer met speciale dank aan een Nederlandse zomeraanwinst.