'Abramovich pompte in het geheim 117 miljoen euro in Vitesse'

Reacties

Voormalig Chelsea-eigenaar Roman Abramovich was wel degelijk betrokken bij de overname van Vitesse. Dat blijkt uit uitgelekte documenten, die zijn ingezien door The Guardian en een groep onderzoeksjournalisten. In totaal zou de Russische oligarch via leningen aan een dochteronderneming 117 miljoen euro in de Arnhemse club hebben gestopt.

'Abramovich pompte in het geheim 117 miljoen euro in Vitesse'
© Pro Shots

De vermoedens dat Vitesse banden had met Abramovich bestonden al langer. De KNVB onderzocht in 2010 al welke rol de toenmalige eigenaar van Chelsea speelde in de overname van de Arnhemse club door Georgiër Merab Jordania, die bevriend was met de Rus. 

In juli 2014 schreef VI ook al over de banden tussen toenmalig Chelsea-eigenaar Abramovich en Vitesse. Destijds kon door VI al aangetoond worden dat de aankoop van Vitesse beklonken was door mensen in dienst van Chelsea, dat jarenlang diverse spelers stalde in Arnhem.

VI legde de banden met het Abramovich-imperium ook bloot.

Daarna belandde Vitesse ook daadwerkelijk in Russische handen met Alexander Chigirinskyi en Valery Oyf als eigenaren, maar nooit konden de vermoedens over de betrokkenheid van Abramovich hard worden gemaakt. Die dubbele pet is voor eigenaren volgens de UEFA-regels niet toegestaan. Clubs die tegen elkaar uitkomen in dezelfde UEFA-competitie, moeten onafhankelijk worden gerund.

In maart 2022 stortte het Abramovich-imperium in als gevolg van de internationale sancties die aan Rusland werden opgelegd wegens de inval in Oekraïne. Een jaar later blijkt dat Vitesse wel degelijk werd gefinancierd door de 56-jarige zakenman. Volgens The Guardian blijkt uit uitgelekte documenten dat er in het geheim op zijn minst 117 miljoen euro is doorgesluisd richting Arnhem via een hele reeks ondoorzichtige offshore belastingparadijzen. Het zou gaan om de periode tot eind 2015.

Voor Vitesse-begrippen gaat het om een gigantisch bedrag. De Britse krant merkt op dat de begroting van de Arnhemmers in het seizoen 2014/15 zo'n veertien miljoen euro bedroeg. Uit de jaarcijfers bleek dat de eigenaren de club in financieel opzicht jarenlang de hand boven het hoofd hielden. Momenteel is Coley Parry de nieuwe beoogde eigenaar, maar hij wacht nog op goedkeuring van de KNVB. Ondertussen is de licentie van Vitesse in gevaar wegens onenigheid over het huren van stadion Gelredome.

Bekijk hier al onze video's
Meer Vitesse
Meer over Vitesse
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.