Abraham helemaal los bij Chelsea, Spurs veegt Van Aanholt van de mat

Tammy Abraham heeft de smaak te pakken gekregen. De spits van Chelsea scoorde vier keer in de laatste twee competitiewedstrijden voor de interlandbreak en schreef zaterdag geschiedenis met een hattrick tegen Wolverhampton Wanderers. Daarmee had hij een enorm aandeel in de ruime zege van The Blues. Ook Tottenham Hotspur beleefde een mooie middag.

Wolverhampton Wanderers
2 - 5
Chelsea
Chelsea

Frank Lampard vaart een nieuwe koers bij Chelsea en geeft de talenten bij de club een kans in het eerste elftal. Zo krijgt Abraham het vertrouwen in de punt van de aanval en hij beschaamt dat vertrouwen niet. Abraham scoorde twee keer tegen Norwich City (2-3 zege), twee keer tegen Sheffield United (2-2) en zaterdag was hij goed voor een hattrick tegen Wolverhampton Wanderers. Daarmee trad hij in de voetsporen van Cristiano Ronaldo en Dele Alli, als derde speler tot 21 jaar met een reeks van drie Premier League-duels met minstens twee goals.

Abraham scoorde in de eerste helft tegen Wolves met een intikker en een prachtige kopbal en zorgde zo voor een comfortabele 0-3 voorsprong bij rust. Even voor het eerste doelpunt van Abraham had Fikayo Tomori de score op geweldige wijze geopend. De verdediger, die voor de tweede keer in de basis stond, haalde van grote afstand uit en vulde de bovenhoek. Voor Tomori was het zijn eerste doelpunt in het eerste elftal van Chelsea, een van de drie tegenstanders van Ajax in de groepsfase van de Champions League.

Kort in de tweede helft maakte Abraham zijn derde van de middag. De spits speelde Conor Coady uit, schoot uit een lastige hoek raak en werd de jongste speler uit de Chelsea-historie met een Premier League-hattrick op zijn naam. Vervolgens was Abraham ook nog betrokken bij een treffer van Wolverhampton. Kepa Arrizabalaga bokste een kopbal van Romain Saiss tegen het lichaam van Abraham, die zo een ongelukkig eigen doelpunt maakte. Weer schreef hij geschiedenis: Abraham is de eerste speler ooit in de Premier League met een hattrick én een eigen goal in een wedstrijd.

Het werd zelfs nog 2-4, via de eerste Premier League-treffer van Patrick Cutrone, maar verder kwam Wolves niet. In blessuretijd verzorgde Mason Mount na een mooie dribbel het slotakkoord en zo maakte de voormalig Vitessenaar alweer zijn derde goal van dit seizoen. Chelsea heeft na vijf competitiewedstrijden nu twee keer gewonnen en elf keer gescoord. Een opvallende statistiek is dat al deze treffers gemaakt werden door Engelse spelers van 21 jaar of jonger. Abraham maakte zeven van die goals en is dé man in vorm bij Chelsea, dat dinsdag in de Champions League Valencia op bezoek krijgt.

Tottenham Hotspur
4 - 0
Crystal Palace

Jaïro Riedewald zat voor het eerst dit seizoen bij de wedstrijdselectie van Crystal Palace en nam plaats op de bank. Vanaf die positie zag hij zijn ploeg een kansloos duel afwerken. Tottenham stond halverwege al op een 4-0 voorsprong, mede dankzij twee treffers van Heung-Min Son. De Zuid-Koreaan opende na een lange bal van Toby Alderweireld en een goede individuele actie de score, voordat hij al in de 23ste minuut met een volley voor de 3-0 zorgde.

Tussendoor was Patrick van Aanholt ongelukkig geweest bij de tweede goal van Tottenham. Een voorzet van Serge Aurier ging via het been van de glijdende Nederlander het doel in. Érik Lamela gleed kort voor rust op aangeven van Harry Kane de 4-0 binnen en zo was de Londense derby al snel beslist. In de tweede helft speelde Tottenham de wedstrijd rustig uit en maakte recordaankoop Tanguy Ndombele, terug van een hamstringblessure, als invaller zijn rentree. Riedewald kwam niet in de ploeg bij Palace.

Net als Chelsea staat nu ook Tottenham op twee competitiezeges in dit seizoen. Woensdag speelt de ploeg van Mauricio Pochettino zijn eerste groepsduel in de Champions League, uit bij het Griekse Olympiakos.

Brighton & Hove Albion
1 - 1
Burnley
Burnley

Davy Pröpper had een basisplaats bij Brighton & Hove Albion, dat was gewaarschuwd voor Ashley Barnes. De spits van Burnley scoorde in dit kalenderjaar al dertien keer in de Premier League en alleen Sergio Agüero, Sadio Mané en Jamie Vardy deden dat in 2019 vaker. De defensie van Brighton wist Barnes te beteugelen, maar kon weinig doen aan de fraaie treffer van Jeff Hendrick. In blessuretijd schoot hij vanuit de tweede lijn hard raak en daarmee redde Hendrick een punt voor Burnley. Eerder had Neal Maupay Brighton met een volley op voorsprong gezet.

Sheffield United
0 - 1
Southampton
Southampton

De VAR zat Sheffield United dwars in een uiterst aantrekkelijk duel met Southampton. Nadat in de eerste helft al twee keer de paal was geraakt, leek Sheffield kort na rust op voorsprong te komen via Oliver McBurnie. Zijn treffer werd echter afgekeurd omdat ploeggenoot John Egan net buitenspel stond. Vervolgens kwam Southampton op voorsprong, via een geweldige treffer van Moussa Djenepo. Hij dolde een tegenstander, zette er nog twee op het verkeerde been en schoot raak. Dit pareltje kreeg de waarde die het verdiende: drie punten. Sheffield eindigde met tien man vanwege een rode kaart voor Billy Sharp.