Aanwinsten helpen tiental Ajax aan benauwde zege op Vitesse

Reacties

Ajax heeft zaterdag met moeite gewonnen van Vitesse. De Amsterdammers kwamen opnieuw in de eerste helft al met tien man te staan, maar na een goal van uitgerekend Riechedly Bazoer bleek de individuele klasse van aanwinsten Antony en Mohammed Kudus genoeg voor de derde zege op rij.

Aanwinsten helpen tiental Ajax aan benauwde zege op Vitesse
© Pro Shots
Ajax
Ajax
2 - 1
Vitesse
Vitesse

Ajax-trainer Erik ten Hag kon tegen Vitesse weer een beroep doen op Nicolás Tagliafico, die vorige week tegen RKC Waalwijk (3-0) een schorsing uitzat. Ryan Gravenberch ontbrak opnieuw en Sergiño Dest zat op de bank, in afwachting van een eventuele transfer. Onder toeziend oog van kersvers bondscoach Frank de Boer zorgde Vitesse voor het eerste gevaar. Oussama Tannane schoot naast. In de tegenstoot raakte Quincy Promes het zijnet en kort daarna ging een poging van Loïs Openda voorlangs.

Vitesse maakte het Ajax lastig door druk te zetten en aan te vallen, maar het waren de Amsterdammers die de score openden. Antony gaf de bal mee op de opkomende Noussair Mazraoui. De rechtsback legde terug op Promes, die voor de openingstreffer zorgde. Tien minuten later wisselde Ten Hag al. Perr Schuurs had geel op zak, maar ging vanwege een blessure naar de kant en werd vervangen door Jurriën Timber.

Het meest besproken moment uit de eerste helft moest toen nog komen. Na kansen voor Oussama Darfalou namens Vitesse en aan Ajax-zijde voor Promes moest de thuisploeg met tien man verder. Bij een duel met Openda ging Edson Álvarez met zijn voet op het been van de aanvaller van Vitesse staan. Video-arbiter Erwin Blank riep scheidsrechter Pol van Boekel naar het scherm, waarna Álvarez de rode kaart kreeg.

© Pro Shots
De bezoekers van VI.nl over de rode kaart van Edson Álvarez.
De bezoekers van VI.nl over de rode kaart van Edson Álvarez.

Zo kreeg Ajax net als bij de competitiestart tegen Sparta Rotterdam (toen was het Tagliafico) nog voor rust een rode kaart. Ten Hag greep in de rust in en bracht Jurgen Ekkelenkamp in de ploeg voor Zakaria Labyad. De invaller zorgde al vroeg in de tweede helft voor een gevaarlijk moment na een bekeken passje van Antony. Vanuit een moeilijke hoek schoot Ekkelenkamp tegen de paal, waarna de bal voorlangs rolde. Nog geen vijf minuten later kwam Vitesse op gelijke hoogte. Tannane verdiende een hoekschop, die hij over de grond nam. De bal kwam terecht bij Riechedly Bazoer, die ruimte had en verwoestend hard uithaalde. De bal vloog in het dak van het doel en zo scoorde Bazoer tegen zijn oude club: 1-1.

© Pro Shots

Vitesse bleef vervolgens kansen krijgen. Na een goede Arnhemse aanval over de linkerkant gaf Tomas Hajek de bal voor. Openda gaf af op invaller Armando Broja, die op zijn beurt een steekpass gaf op rechtshalf Eli Dasa. Zijn schot belandde tegen de paal. Kort daarna liet Ajax zien effectief te zijn. Mohammed Kudus was aan de bal en drong de defensie van Vitesse terug. De uitblinkende Ghanees gaf mee aan Antony, die in een keer raak schoot in de verre hoek: 2-1. Zo hielp de individuele kwaliteit van de Braziliaan Ajax aan de voorsprong, zoals dat eerder al gebeurde na de rode kaart tegen Sparta. Remko Pasveer voorkwam vervolgens de 3-1 van Promes.

Ten Hag gunde Dest in de slotfase een korte invalbeurt. De verdediger kwam in de ploeg voor Mazraoui. Vitesse zette nog wel een paar keer aan, maar was niet bij machte om voor de tweede keer gelijk te maken in de Johan Cruijff Arena. Ook niet via een late vrije trap van Tannane. Zo won Ajax ook de derde competitiewedstrijd van dit seizoen, terwijl Vitesse juist voor het eerst punten verspeelde.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Eredivisie

Stand Eredivisie 2020/2021

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Ajax
34
28
4
2
102-23
+79
88
2
PSV
34
21
9
4
74-35
+39
72
3
AZ
34
21
8
5
75-41
+34
71
4
Vitesse
34
18
7
9
52-38
+14
61
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
{"title":"Nieuw bij TOTO? Ontvang 50x je inleg voor zege van PSV!","titleMobile":"Nieuw bij TOTO? Ontvang 50x je inleg voor zege van PSV!","odd":"50.00","url":"https://partner.toto.nl/C.ashx?btag=a_432b_305c_&affid=205&siteid=432&adid=305&c=","bookmaker":{"name":"Toto","id":5002,"lightIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","darkIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","iconSize":27},"image":"jcr:5e9d6612-8d73-4c52-9042-dc628c0ede1a","position":"2","type":"link","articleLink":"/nieuws/actie-jacks-tot-100x-je-inzet-voor-een-zege-van-feyenoord-of-psv","articleId":"dd0a2af1-c5c3-4a1a-aab8-c34875dc201d","text":"Wint PSV op bezoek bij SC Heerenveen? Bekijk de welkomstactie (24+) van TOTO.","textMobile":"Wint PSV op bezoek bij SC Heerenveen? Bekijk de welkomstactie (24+) van TOTO."}
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Ajax
Meer over Ajax
Meer Vitesse
Meer over Vitesse
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.