Aanvoerders Eredivisie steunen VAR

Reacties

Zestien van de achttien aanvoerders in de Eredivisie zijn voorstander van de VAR. Dat blijkt uit een enquête van VI onder alle captains.

Aanvoerders Eredivisie steunen VAR

De videoscheidsrechter ligt in het eerste seizoen behoorlijk onder vuur bij trainers en opiniemakers. Niettemin zijn spelers ondanks de kinderziektes over het algemeen positief. Alleen Mike te Wierik (FC Groningen) en Ryan Koolwijk (Excelsior) zeggen vooralsnog nee tegen de VAR. 'Het levert eerder meer discussie op dan minder', aldus Te Wierik.

Wel vinden alle aanvoerders dat het systeem nog veel beter kan. Veelgehoorde kritiek is een gebrekkige communicatie richting spelers en publiek wanneer de scheidsrechter beelden gaat terugkijken. Ook het continu bestuderen van vertraagde beelden is een bron van ergernis, net als het juichen onder voorbehoud. 'De eerste reactie na een goal is nu: als alles maar goed is gegaan', reageert Feyenoorder Robin van Persie.

Vaakst genoemde suggestie om het systeem te optimaliseren is het invoeren van een challenge-systeem, zoals dat al gebeurt in het hockey en tennis. Onder anderen Matthijs de Ligt (Ajax) en Guus Til (AZ) pleiten hiervoor. 'Het eerlijkheidsprincipe is prima, alleen moet het spel niet te veel stil komen te liggen als er niet direct vraag naar is vanuit de ploegen zelf', vindt De Ligt.

In de nieuwe editie van VI spreken alle aanvoerders zich uit. De gehele enquête verschijnt om 11.00 uur op VI PRO.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.