Aanvoerders Eredivisie pleiten voor kunstgrasverbod

Reacties

De aanvoerders van de twaalf Eredivisie-clubs die niet op kunstgras spelen, hebben donderdag namens de spelersvakbond VVCS een verklaring uitgegeven waarin ze zich uitspreken tegen het spelen van duels op de artificiële ondergrond.

Aanvoerders Eredivisie pleiten voor kunstgrasverbod

De afgelopen jaren neemt de kritiek op de kunstgrasvelden steeds meer toe. Feyenoord pleitte zelfs voor een verbod op het spelen op deze ondergrond. Woensdag stemden de Rotterdammers nog tegen de nieuwe opzet van de Eredivisie omdat er geen afspraken werden gemaakt over een verbod op kunstgras.

'Alle technische vaardigheden zoals passen, trappen, aannemen zijn anders op kunstgrasvelden. Daarnaast vind ik kunstgras competitievervalsing, omdat clubs er dagelijks op trainen en de uitspelende ploeg eens in de zoveel tijd met kunstgras wordt geconfronteerd', meldt FC Utrecht-captain Willem Janssen.

VVCS-directeur Danny Hesp begrijpt de spelers. 'Voetballen op kunstgras verandert het spel en beïnvloedt de ontwikkeling van het Nederlands voetbal op een negatieve manier. We moeten met zijn allen deze ontwikkeling stoppen en beginnen om de Eredivisie kunstgrasvrij te maken. Met dit statement willen we de discussie aanwakkeren om samen met alle betrokkenen tot de beste oplossing te komen voor het Nederlandse topvoetbal.'

In de verklaring stellen de aanvoerders de KNVB en de clubs voor een verbod op kunstgras op te nemen in de licentievoorwaarden. De captains van de zes Eredivisie-clubs die op kunstgras speelden wilden 'om hen moverende redenen geen medewerking verlenen.'

Vaak stappen clubs om financiële redenen over op kunstgras. 'De VVCS is zich bewust van de financiële implicaties die dit verbod met zich meebrengt. Een mogelijke oplossing is het opzetten van een fonds dat het voor clubs mogelijk maakt om over te stappen naar een natuurlijk grasveld', meldt de vakbond.

Bekijk hier het hele manifest van de aanvoerders

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.