Aanstaand Ajacied Marin beëindigt titeldroom Vormer, Genk kampioen

Racing Genk is donderdagavond voor de vierde keer in de clubhistorie kampioen van België geworden. De ploeg had aan een gelijkspel bij Anderlecht genoeg door het puntenverlies van Ruud Vormer en co bij Standard Luik.

Standard Luik
2 - 0
Club Brugge
Club Brugge

Door de spectaculaire 3-2 overwinning op Genk van afgelopen zondag had Club Brugge met nog twee wedstrijden te gaan nog zicht op de titel. Dan moest er wel gewonnen worden op Sclessin. Dat leek voor de Bruggenaren goed te komen toen Collins Fai na een halfuur al rood kreeg voor een schandalige overtreding op Vormer. De Kameroener plaatste zijn noppen op het onderbeen van de Nederlander en kreeg in eerste instantie nog geel. Na ingrijpen van de VAR werd dat hersteld.

Standard kon met tien man amper wat creëren, maar Club Brugge slaagde er maar niet in het verschil te maken. Sofyan Amrabat werd halverwege gewisseld ten faveure van Lois Openda om met een extra aanvaller te spelen. Het was pijnlijk voor de bezoekers dat het bij een spaarzame aanval van Standard misging. Emmanuel Dennis maakte hands bij een corner en toekomstig Ajacied Razvan Marin benutte de strafschop.

De goal van de Roemeen in zijn laatste thuiswedstrijd voor Standard was ook beslissend en maakte indirect een einde aan de titelstrijd in België. Het afscheid van Marin werd zelfs nog mooier. Hij scoorde uit een vrije trap vanaf dertig meter en bepaalde de eindstand zo op 2-0. Het drama was zo compleet voor Club Brugge, waar Stefano Denswil ook een basisplaats had en Arnaut Danjuma Groeneveld inviel.

Anderlecht
Anderlecht
1 - 1
Genk
Genk

Genk begon met een voorsprong van drie punten op Club Brugge aan de uitwedstrijd tegen Anderlecht en startte geweldig in Brussel. In de elfde minuut was het al raak via Bryan Heynen, die van dichtbij scoorde uit een lage voorzet van Joakim Maehle. De koploper kreeg een handvol kansen om de marge nog voor rust te verdubbelen, maar slaagde daar niet in.

Dat kwam Genk duur te staan, want Anderlecht speelde na rust een stuk beter dan in de zwakke eerste helft. Ivan Santini miste nog een paar goede kansen, maar via Yannick Bolasie kwam de thuisploeg alsnog op gelijke hoogte. De Everton-huurling sprong erg hoog bij een voorzet en kopte raak.

Waar Genk in de slotfase wel door had dat het verloop in Luik positief was voor ze, had Anderlecht juist belang bij een zege van Club Brugge om nog Europees voetbal te kunnen halen. Tegen beter weten in viel de topclub, waar Fred Rutten is opgevolgd door interim-coach Karim Belhocine, nog aan. Ook een zege was niet genoeg om Standard Luik nog te kunnen inhalen. Die zege kwam er ook niet. Het feest barstte los in het uitvak. Genk is voor het eerst sinds 2011 weer kampioen van België. Destijds stonden Kevin De Bruyne en Thibaut Courtois er nog onder contract.

{"title":"Nieuw bij TOTO? Ontvang 50x je inleg voor zege van PSV!","titleMobile":"Nieuw bij TOTO? Ontvang 50x je inleg voor zege van PSV!","odd":"50.00","url":"https://partner.toto.nl/C.ashx?btag=a_432b_305c_&affid=205&siteid=432&adid=305&c=","bookmaker":{"name":"Toto","id":5002,"lightIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","darkIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","iconSize":27},"image":"jcr:5e9d6612-8d73-4c52-9042-dc628c0ede1a","position":"2","type":"link","articleLink":"/nieuws/actie-jacks-tot-100x-je-inzet-voor-een-zege-van-feyenoord-of-psv","articleId":"dd0a2af1-c5c3-4a1a-aab8-c34875dc201d","text":"Wint PSV op bezoek bij SC Heerenveen? Bekijk de welkomstactie (24+) van TOTO.","textMobile":"Wint PSV op bezoek bij SC Heerenveen? Bekijk de welkomstactie (24+) van TOTO."}