2008: Avondje NAC en het succes buiten Breda

Natuurlijk was technisch directeur Earnest Stewart blij dat nieuwe trainer Robert Maaskant direct presteerde met NAC Breda. De latente heimwee naar de tijden onder diens voorganger Ernie Brandts zakte met elke overwinning wat dieper weg.

2008: Avondje NAC en het succes buiten Breda

Stewart kon daardoor rustig verder werken aan De Parel van het Zuiden zonder zich te druk te maken over de waan van de dag. Hij hoefde ook minder tijd te besteden aan de uitleg van de gedurfde zet de succesvolle en populaire Brandts te vervangen door Maaskant.

'De spelers bewijzen nu dat het succes van vorig seizoen niet alleen aan Brandts te danken is', zei Stewart in november. 'Niemand dacht dat we meer uit deze groep konden halen en we werden raar aangekeken als we dat wél beweerden. Ik praat niet in termen van gelijk halen, maar het succes was onmogelijk aan één man toe te schrijven.'

Stewart zal zichzelf niet naar voren schuiven als succesfactor, maar de Amerikaan mag zich op de borst kloppen. Hij heeft feilloos de spelers weten te vinden die elders al waren afgeschreven en die zich in Breda weer van hun beste kant laten zien. Martijn Reuser is daarvan een treffend voorbeeld: met de ziel onder zijn arm weggegaan bij Eerstedivisionist RKC Waalwijk om vervolgens in Breda in de Eredivisie de pannen van het dak te spelen. 'Ze voelen zich hier op hun gemak, waardoor ze laten zien dat ze door sommigen onterecht zijn afgeschreven', aldus Stewart. 'De warme sfeer is allesbepalend, dat zal elke speler beamen. Het is daarom niet vreemd dat sommige jongens bij NAC opeens wél presteren. Ze voelen zich hier thuis.'

Thuis is in dit geval het Rat Verlegh Stadion, ook het podium van het befaamde Avondje NAC. Met een score van gemiddeld 2,67 punt is het Rat Verlegh Stadion na zonsondergang in 2008 een nauwelijks te nemen bastion geweest. Alleen jammer dat het juist onder Maaskant één keer niet lukte, op 29 oktober 2008 tegen FC Twente (0-1).

Maar een opvallender statistiek, NAC haalde in dit kalenderjaar gemiddeld (iets) meer punten in uit- dan in thuiswedstrijden (2,0-1,9). En dan was juist het kunstlicht een nadeel, want overdag pakte de Bredase ploeg op vreemde bodem gemiddeld 2,11 punten tegen 1,65 's avonds.

Bekijk hier al onze video's