2.000.000.000 euro aan aanwinsten: is een plek in de CL-finale te koop?

Reacties

4.628 dagen nadat Manchester City werd overgenomen door de Abu Dhabi United Group staat de club op de drempel van de Champions League-finale. Dinsdagavond verdedigt de ploeg van Pep Guardiola een 2-1 voorsprong tegen Paris Saint-Germain.

2.000.000.000 euro aan aanwinsten: is een plek in de CL-finale te koop?
© Pro Shots
Manchester City
Manchester City
2 - 0
PSG
PSG

Afonso Alves is niet de geschiedenisboeken ingegaan als een van de meest briljante Premier League-aankopen, maar op 11 mei 2008 was de Braziliaan wel even ontketend. Met een hattrick had de Eredivisie-topscorer van 2006/07 een groot aandeel in de 8-1 zege van Middlesbrough op het hulpeloze Manchester City.

Sindsdien is niets meer wat het was bij The Citizens. In de zomer na de afgang tegen Alves en consorten verscheen de Abu Dhabi United Group ten tonele met zijn ongelimiteerde financiële middelen. De komst van Robinho vormde de aanzet tot een totale metamorfose van de ploeg die in 2011 met de FA Cup zijn eerste prijs zou winnen in het nieuwe tijdperk. Een jaar later volgde het kampioenschap en sindsdien is Manchester City bijna jaarlijks verwikkeld geweest in de titelrace.

Basiself Man City voor het duel met Middlesbrough op 11 mei 2008:

Andreas Isaksson; Michael Ball, Vedran Corluka, Jihan Sun, Richard Dunne, Javi Garrido; Stephen Ireland, Martin Petrov, Gelson Fernandes; Darius Vassell, Benjani.

Met de aanstelling van Pep Guardiola in de zomer van 2016 richtten The Citizens het vizier ook nadrukkelijk op succes in Europa. De Catalaanse oefenmeester strandde in de recente seizoenen nog voor de halve eindstrijd tegen AS Monaco, Liverpool, Tottenham Hotspur en Olympique Lyon, maar nu lijkt het moment van doorpakken aangebroken.

In de bijna dertien jaar sinds de overname gaf Manchester City iets meer dan twee miljard euro uit aan nieuwe spelers. Barcelona (1,7 miljard euro) en Chelsea (1,6 miljard euro) komen nog enigszins in de buurt, maar de andere Champions League-clubs staan in dit opzicht op honderden miljoenen achterstand.

Er heerst twijfel of Manchester City zich bij het waarmaken van zijn ambities wel hield aan de Financial Fair Play-regels. De UEFA wilde de Engelse topclub zelfs voor twee jaar weren uit Europa, maar werd teruggefloten door het sporttribunaal CAS.

Onderdeel van de elite
Desondanks heeft Manchester City zich in relatief korte tijd ook opgewerkt tot een vast onderdeel van de elite. De meervoudige Premier League-kampioen bekleedt op de meest recente editie van de Money League van Deloitte de zesde plaats met een omzet van 549,2 miljoen euro en gold ook als een van de Founding Clubs van de European Super League.

Nu dit project niet lang stand heeft gehouden, krijgt Manchester City in elk geval de mogelijkheid om op herkansing te gaan in de Champions League als het dit seizoen weer niet mocht lukken.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Manchester City
Meer over Manchester City
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.